1 Mayıs yanılgısı
Solun bir yanılgısı 1 Mayıs'tır. Marxist ideolojinin "eylem günü" mantığı içinde hareket edilince, cemiyet ayrışıyor ister istemez. Kanunî bir zemini varsa Marxistler neden 1 Mayıs'ı kutlamasınlar!...
Solun bir yanılgısı 1 Mayıs'tır. Marxist ideolojinin "eylem günü" mantığı içinde hareket edilince, cemiyet ayrışıyor ister istemez.
Kanunî bir zemini varsa Marxistler neden 1 Mayıs'ı kutlamasınlar! Elbette kutlayacaklar. Ama, şu meydanı beğendim, bize bu yeri vereceksiniz, derseniz, nizam bozulur. 1977'de, Taksim'de, hâlâ tartışılan sol içindeki silahlı kavgada, 35 kişinin hayatını yitirmesi sonrası 1 Mayıs'ta Taksim'de toplanmaya izin verilmemeye başlandı.
Sol bastırdı, Ak Parti Hükûmeti'ne, 2009'da, 1 Mayıs'ı tatil ilan ettirmeyi başardı.
Global dünyada yaşıyoruz... Cemiyetlerin, milletlerin birbirlerini etkilemeleri kaçınılmazdır. Medenî dünyaya uyum için de, herkesin kabul ettiği faaliyetlere izin verilir.
ABD'de 1 Mayıs 1886'da İşçi Birliği, 8 saatlik çalışma şartını kabul ettirmek için greve gidiyor. Çatışma çıkıyor. 1 işçi hayatını yitiriyor, çok sayıda işçi yaralanıyor. Gösteriler üç gün sürüyor. Sonunda sendikacılardan 4'ü idam, 4'ü ağır hapis cezasına çarptırılıyor.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi, o günün de, Amerikalı sendikacıların teklifiyle ''1 Mayıs'' olması kararı alınıyor.