1940'lı yıllarda din tartışmaları (3)
Falih Rıfkı Atay'ın Pazar "Konuşmaları 1941-1950" kitabında yer alan "Din" başlıklı yazısındaki 1940'lı yılların din tartışmalarının son bölümünü veriyorum.
"Yeni mekteplerde yeni din kılavuzları yetiştireceğiz. Bunlara layisizmin gerçek mânası ne olduğunu öğreteceğiz. Bunlar cehalet karanlığını gidermeğe uğraşacaklar. Fakat bugünkü taassub ve şeriatçiliğe karşı mücadele açtıkları zaman çok eskiden beri görüldüğü üzere, zındık olmakla suçlanmıyacaklar mıdır? En kestirme yollardan biri de tekmil memleket çocuklarının müsbet ilim temellerine dayanan ilkokul terbiyesinden geçmeleridir. Taassub ve şeriatçilik bunun da önüne geçmek üzere eski sübyan mekteplerini çoğaltmakta, halk çocuklarından büyük bir kısmının kafalarını körletmekte değil midir? Nihayet mektep ve terbiye dâvası bir nesillik, iki nesillik bir şeydir. Bir müddet, eğer bugünkü serbestlik halinde bırakılırsa, taassub ve şeriatçiliğin Türkiye'yi alabildiğine geriletmesine ve geriliğin, mahvolmağa kadar, bütün felâketlerini göstermesine kâfi değil midir?
Din ve mukaddesat ile oynamak, dinsiz, imansız ve insafsız sokak politikacılarına kolay gelmektedir. Bugün kimin işine yararsa, o, yakın ve uzak tehlikelerini düşünmeksizin, bu silâhı kullanmaktadır. Bunlar ne bu memlekete, ne de bu millete acımaktadır. Bunlar yalnız kendi sefil ve gündelik çıkarlarını düşünmektedirler.