'Bayrak' şairini ne kadar tanıyoruz?
Arif Nihat Asya, 45 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Arif Nihat Asya'yı ne kadar tanıyoruz? Bir zaman geldi, "Bayrak" şiirine bile tahammül gösterilemedi. Hâlbuki millî bayramlar "Bayrak" şiiri okunmadan kutlanamazdı....
Arif Nihat Asya, 45 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Arif Nihat Asya'yı ne kadar tanıyoruz?
Bir zaman geldi, "Bayrak" şiirine bile tahammül gösterilemedi. Hâlbuki millî bayramlar "Bayrak" şiiri okunmadan kutlanamazdı.
"Bayrak" şiirinin mısralarını değiştiremeyince, sansürlediler. Şimdi okunuyor mu, ders kitaplarında var mı bilmiyorum.
Prof. Dr. Mehmet Kaplan'ın, edebiyatseverlerin çok iyi bildiği "Şiir Tahlilleri" kitabının ikinci cildinde, Arif Nihat Asya'nın özellikle "Bayrak" şiirini tahlil eder:
"Bayrak şiiri, millî bir sembol olan bayrağı yücelten bir şiirdir. Burada bayrak 'sen' diye, kendisine hitap edilen ve sevilen bir varlık olarak tasavvur olunmuştur. Şiirde bayrak (sen) ile sıkı münasebette bulunan başka bir varlık vardır, o da şairin kendisidir. Şiir bütünü ile şair ile bayrak (ben ile sen) arasındaki derin bağlılık duygusunu ifade etmektedir.
Bu iki varlık arasındaki bağ, şiirin temel unsurlarını teşkil eden ses, hayal, yapı ve mana tabakalarında kendisini gösteren çeşitli tezahürlere meydan vermektedir...