Bulunamayan hatırat
Geçen hafta "İstiklal Savaşı'nın Mali Kahramanı Hasan Fehmi Ataç" kitabından bahsetmiştim. Hasan Fehmi, Millî Mücadele dönemin maliye bakanlarından. Uzun yıllar Gümüşhane milletvekili olarak TBMM'de bulundu....
Geçen hafta "İstiklal Savaşı'nın Mali Kahramanı Hasan Fehmi Ataç" kitabından bahsetmiştim. Hasan Fehmi, Millî Mücadele dönemin maliye bakanlarından. Uzun yıllar Gümüşhane milletvekili olarak TBMM'de bulundu. Kendisi de Gümüşhaneli olan gazeteci Sevim Dabağ, Hasan Fehmi'nin izini sürdü. Yakın tarihimizin bir safhasını aydınlatan bu kitabı ortaya koydu. (Tarihçi Kitapevi Yayınları).
Sevim Dabağ, kitabın ön sözünde, Hasan Fehmi'nin bir hatıratı olduğunu ve 50 yıl sonra yayınlanmak üzere bir notere teslim ettiği, bu hatıratın peşine düştüğünü yazmıştı. Ben de Sevim Hanım'a, eğer hatırata ulaşmışsa, bildirmesini istemiştim. Çünkü, ölümünden sonra yayınlanacak hatıratta, muhakkak, farklı bilgileri yer alıyordur. Dr. Rıza Nur'un 30 yıl sonra açılması için, İngiliz müzesine verdiği hatıratı biliyoruz ve kopardığı fırtınayı da biliyoruz. Hasan Fehmi'nin hatıratı acaba, Millî Mücadele'de, gölgede kalmış noktaları mı aydınlatacaktı.
Sevim Dabağ şu notu gönderdi:
"Hasan Fehmi Ataç'ın hatıratını maalesef bulamadım.
Birkaç sene önce bu eseri yazmaya başlamamla hatıratı aramaya koyulmayı iki yıl birlikte sürdürdüm.
Torunlardan Uluhan Ataç hatıratı aramayı bırakmamı rica edince aramaya ara vermek zorunda kaldım, ama o zaman zarfında da bakılacak yerlere bakmıştım. Noter, sulh hukuk mahkemesi, Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimi; kütüphanesine, Cumhuriyet Dönemi Devlet Arşivleri'nde aradım. Yoktu."