'Devlet'e sahip çıkarsan ne olur?
Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa bundan 366 yıl önce bugün (20 Mart 1653) boğdurulmuştu. "Nereden çıktı bu Tarhuncu?" diyeceksiniz. Osmanlı'nın ilk bütçesini o hazırlamış.Beşinci Mehmet (Avcı Mehmet)...
Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa bundan 366 yıl önce bugün (20 Mart 1653) boğdurulmuştu.
"Nereden çıktı bu Tarhuncu?" diyeceksiniz. Osmanlı'nın ilk bütçesini o hazırlamış.
Beşinci Mehmet (Avcı Mehmet) 1648 yılında, altı yaşında tahta çıkıyor. Padişahın annesi Turhan Sultan (Ukraynalı Nadya) vaziyete hâkim. 1652'de sadrazamlığa Tarhuncu Ahmet Paşa'yı getiriyor. Dönemin siyasî çalkantılarından çıkarılacak dersler çok. Büyük çekişmelerden sonra bu makama oturuyor Tarhuncu. Arnavut asıllıdır. Enderun'da yetişmiştir. Büyük tecrübeye sahiptir. Hesabını kitabını bilmektedir. "Devlet"i düşünüyor; "cukka" demiyor yani.
Yarı padişahlığa geçtiğimiz, Osmanlı'nın yeniden ihyası için, Reis'imizin halifeliği için, bergâhta dergâhta niyazda bulunulduğu şu zamanda, Tarhuncu'yu hatırlatmak "yeni düzen"e çomak sokmak gibi olacak ama, bu da büyük özlem duydukları Osmanlı'nın bir paşası nihayet. Yeni Osmanlıcılar'ın canı sıkılsa da "dürüst" paşayı hatırlayayım.
Âşıkpaşazade, Tarih'inde Osman Gazi zamanını anlatılırken bir anekdot nakleder:
Germiyanlı biri Osman Gazi'ye "Han'ım! Bu pazarın bacını bana sat." der. Osman Gazi, "Bac nedir?" diye sorunca, o kişi, "Pazara getirilen her bir şeyden ben akçe alırım." cevabını verir. Osman Gazi meseleyi sorup soruşturduktan sonra karara varır, "Kim bir yük getirip satarsa iki akçe versin, satmayan da hiçbir şey vermesin. Sonra kim benim bu kanunumu bozarsa, Allah da onun dinini ve dünyasını bozsun." der.