Fetih azim ve kararlılığı
Bugün Kostantinopolis'in fethinin 564. yılı. Biz "İstanbul'un fethi" diyoruz ama fethedilen şehir Kostantinopolis. Daha önceki adı Byzantion. Bu ad 1004 yıl kullanılıyor. 1116 yıl da Konstantinopoli adını...
Bugün Kostantinopolis'in fethinin 564. yılı.
Biz "İstanbul'un fethi" diyoruz ama fethedilen şehir Kostantinopolis. Daha önceki adı Byzantion. Bu ad 1004 yıl kullanılıyor. 1116 yıl da Konstantinopoli adını taşıyor.
"İstanbul" isminin nereden geldiğine dair araştırıcılar epey kafa yormuşlar ve Stanpolis'te karar kılmışlar, "stan" ve "polis"... İki ayrı kelime. "Polis", "stan"la birleşince "şehre doğru" demek oluyor. Şehir, o dönem sadece sur içi... Biz zaten sur içini fethettik. Dışarıdan gelenler "şehre doğru" gittiklerini söylüyorlar. Giderek "İstanbul" ortaya çıkıyor. Osmanlı'da resmî ad "Kostantiniye" olmakla beraber, bazı fermanlarda "İslâmbol" adı da geçer. Ama bu yakıştırmadır. Başşehir olması itibarıyla dersaadet, payitaht, asitane, dereliye gibi değişik ad ve sıfatlarla anılmıştır.
Fethedilen Kostantinepolis ama, alışkanlığı değiştiremeyiz; "İstanbul'un fethi" demeye devam edeceğiz.
R.T. Erdoğan: "Talimat verdim. Arena adı kaldırılacak." demişti. "Arena" da yabancı "stadyum" da... Böyle talimatla değiştiriliyorsa, değiştirilecek o kadar çok şey var ki... Merak ettim... Kulüpler talimatı umursamayıp "arena" demeye devam etseler, ne olur; kanunî müeyyide mi uygulanır?
Ben de R. T. Erdoğan gibi düşünüyorum. "Arena" sonradan çıktı. Halk "stat"a "stadyum"a alışmışken, birden "arena" ile karşılaşıyor. (Arena, stadyum ve daha başka kelimelere dair Murat Belge ayrıntılı yazmış. Bir "ilim adamı" olarak bizi aydınlatıyor. T24 sitesine girilip okunabilir.)