Kitaplar... Kitaplar...
Cumartesi bu köşe boş kalıyordu. Gönlüm razı olmadı. Kitaplar var, dergiler var, yeni araştırmalar, makaleler var... Vesile olmayınca temas edemiyoruz. Cumartesi günleri köşeyi, devam eden bir yazı olmazsa, kitaplara...
Cumartesi bu köşe boş kalıyordu. Gönlüm razı olmadı. Kitaplar var, dergiler var, yeni araştırmalar, makaleler var... Vesile olmayınca temas edemiyoruz. Cumartesi günleri köşeyi, devam eden bir yazı olmazsa, kitaplara, dergilere makalelere ayıracağım.
Sabahattin Ali'nin kitapları furyası aldı başını gidiyor. Ölümünden 70 yıl sonra yayın hakkı serbest kalınca, birçok yayınevi alelacele kitapları yayınladı.
Sabahattin Ali Alı (Soyadı "Alı"dır. 1907 doğumlu. 1948'de Bulgaristan'a kaçarken yol arkadaşı tarafından öldürüldü.) Hüseyin Nihal Atsız'la amansız bir savaşa girmiş, mahkemelik olmuş, hatta bu hâdise "1944 Irkçılık Turancılık" davasına zemin hazırlamıştır.
Şu veya bu... Komünist veya değil... Sadece şunu söyleyeceğim: Sabahattin Ali, yazarımız. Türkçesi tartışılmaz. Eğer kitapları okunacaksa, kelimeleri üzerinde oynanmamış kitapları okunmalıdır. 1930'larda, 40'larda çıkan baskıları bulunamaz. Eğer bu baskılar esas alınarak yayınlanan kitapları varsa, kelimeleri, anlaşılmaz diye dili değiştirilmemişse, o kitaplar okunmalıdır. Bildiğim kadarıyla, 1960'larda Varlık Yayınları, 1980'lerde Cem Yayınları, kitaplarını değiştirmeden yayınladılar. Sonrakileri incelemedim, bilmiyorum. Kitapların başında "İlk baskıları esas alınmıştır." diye yazıyorsa, o kitaplara itibar edilmelidir. Elbette bilmediğiniz kelimeler olacaktır. Sözlük bir tık ötenizde... Kolay karşılığını bulursunuz. Biz Türkçemizi yerli yerince kullanabilmeliyiz.
Kimse hakkında peşin hükümlü olmayalım. Okuyalım, anlayalım, kıyas edelim.
Varidat, Simavna Kadısı Oğlu Şeyh Mahmud Bedreddin'e izafe edilen kitap. Onun diyeceğiz. Kimi karşı çıkar, kimi savunur. Şaşırtıcı olan, Varidat üzerine ilk başta çalışanlar, Şeyhülislam Musa Kâzım Efendi, Diyanet İşleri Başkanlarından Şerafeddin Yaltkaya gibi mutemet isimler.