Sevr antlaşmadır!
"Şark Meselesi" üzerinde burada sık dururum. 1915'te, Viyana Kongresi'nde "Şark Meselesi" telaffuz ediliyor, Osmanlı'ya "hasta adam" deniyor ve arkası geliyor.1878 Berlin Antlaşması var ya; işte o, bizim ölüm...
"Şark Meselesi" üzerinde burada sık dururum. 1915'te, Viyana Kongresi'nde "Şark Meselesi" telaffuz ediliyor, Osmanlı'ya "hasta adam" deniyor ve arkası geliyor.
1878 Berlin Antlaşması var ya; işte o, bizim ölüm fermanımızdır. Abdülhamit dönemi olduğunu hatırlatmaya gerek var mı?! Tarihi inceleyin, nasıl üzerimize gelindiğini görürsünüz. Abdülhamit aşırı kontrolcü, aşırı kuşkucu ruh yapısıyla ancak direnebildi.
Ne peşin Padişah deriz, ne peşin Atatürk...
30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesinde, Türkiye'nin stratejik noktalarını işgal edebilecekleri yazılı. Ardından "yedi düvel" işgale başlamıştı.
Mütarekeden sonra antlaşma gelecektir.
10 Ağustos 1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nın 433. maddesinde, "Antlaşma, bir yandan Türkiye ile, öte yandan Başlıca müttefik devletlerden üçü tarafından onaylanır onaylanmaz, onanmış belgelerin ilk sunuş tutanağı düzenlenecektir. Bu tutanak tarihinden başlayarak... yürürlüğe girecektir." deniliyor.