Türkiye-Sırbistan Komşuluğu
BELGRAD - Belgrad'da hâlâ elektrikli troleybüsler çalışıyor. Eskilerin "boynuzlu" dedikleri. Tepeden tellere sürtünerek ilerliyor. İnsanlara bu görüntü nostaljik gelebilir. Sokaklarda sık sık turist kafilelerine...
BELGRAD - Belgrad'da hâlâ elektrikli troleybüsler çalışıyor. Eskilerin "boynuzlu" dedikleri. Tepeden tellere sürtünerek ilerliyor. İnsanlara bu görüntü nostaljik gelebilir. Sokaklarda sık sık turist kafilelerine rastladık. Belgrad'ın farklılığı da tekdüzeleşmiş diğer Avrupa şehirlerinde yaşanları çekmiş olabilir. Belgrad'dan Kale Meydan var. Aynen böyle söylüyorlar. Taş Meydan da var... Osmanlı'dan kalma Teraziye Caddesi de... Ve daha pek çok yer adları. Sırpçada Türkçe kelimeler çok fazla. Çok önce de ayrıntılı yazdım. Bu kadar karşı karşıya gelinmiş, Osmanlı'dan kopulmuş ama Balkan ülkeleri, dillerindeki Türkçeden geçmiş kelimeleri ayıklamayı hiç düşünmemişler. Üsküplü olan Yaşar Nabi Nayır'ın doğduğu şehri ziyaretinde Makedonyalı aydınlarla konuşurken, bu meseleyi açmış ve aldığı cevap onu şaşırtmıştı. Makedonyalılar: "Bu kelimeler bizim zenginliğimiz." demişler. "Herhâlde Yaşar Nabi Nayır da kim?" demeyeceksiniz... Varlık dergisinin kurucusu. Ya Türkçenin hâli? Türkçe yürek sızımız. Bu hususa girmeyelim. Çok yazdık.
Diyeceğim; TİKA'nın Belgrad'daki mimarı, sevecen, becerikli Yasemin Hanım'la, TİKA'nın Kale Meydan'daki faaliyetlerini görmek için gittiğimizde farklı turist kafileleriyle karşılaşmıştık. (Bu konuya sonra geleceğiz.)
TİKA'nın Sırbistan koordinatörü Mehmet Bayrak, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Türkiye ile ilişkileri çok önemsediğini belirtiyor. Vuçiç, Türk yatırımcılara teminat verdiği gibi, kim ne kadar teşvik veriyorsa, kendilerinin daha fazla vereceklerini söylüyormuş.