'Yapabilseydim heykelini acının!'
Bu sıra kitaplardan bahsedemedik. Günümüzü atladık hep. Memleket meseleleri ağır bastı. Ama kitap da bir memleket meselesi."Materyalizmin Türkiye'ye girişi", Prof. Dr. Mehmet Akgün'ün kitabı. Daha önce de bahsettim ama bu...
Bu sıra kitaplardan bahsedemedik. Günümüzü atladık hep. Memleket meseleleri ağır bastı. Ama kitap da bir memleket meselesi.
"Materyalizmin Türkiye'ye girişi", Prof. Dr. Mehmet Akgün'ün kitabı. Daha önce de bahsettim ama bu sıra Cumhuriyet'in kuruluşu, bir kesimde hususiyetle "din-halife-padişah" eksenli kıyasıya tartışılırken değişen dünyadan ve fikir hareketlerinden bahsetmemek olmaz.
Kimseyi ilzam etmek için yazmıyorum bunları. Nelerin tartışıldığını, Batı'dan gelen akımların Türkiye'de kimlere nasıl tesir ettiğini bilmeliyiz.
Prof. Dr. Mehmet Akgün'ün "Materyalizmin Türkiye'ye girişi" kitabı hemen dikkat çekmiş ve sık atıfta bulunulmuştu. İlk baskısı Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınıdır (1988). Üçüncü baskısı 2014 (Elis Yayınları, 448 s.). Eser bir doktora tezi. Prof. Dr. Necati Öner'in (1927-2019) nezaretinde ortaya konan bir tez olduğunu söylersem çalışmanın ciddiyetini hemen anlarsınız.
Prof. Dr. Akgün'ün "Türkiye'de Klasik Materyalizmin Eleştirileri", "Materyalizmin Türkiye'ye Girişi"nin devamı niteliğindedir. (Elis yayınları, 2. bs., 2014, 252 s.)
Şimdilik iki kitabın ayrıntısına girmeyeceğim. Yakın tarihimizin fikir hayatını anlamak içen her iki kitap da elimizin altında bulunmalı.