Yenikapı ruhu derken
"Kapı"dan bu sıra sık bahsediyoruz "Yenikapı ruhu" diyoruz. Meş'ûm 15 Temmuz gecesinden sonra 7 Ağustos'ta, İstanbul Yenikapı'da, parti başkanlarının da katıldığı miting yapıldı. Yenikapı'dan...
"Kapı"dan bu sıra sık bahsediyoruz "Yenikapı ruhu" diyoruz.
Meş'ûm 15 Temmuz gecesinden sonra 7 Ağustos'ta, İstanbul Yenikapı'da, parti başkanlarının da katıldığı miting yapıldı.
Yenikapı'dan mülhem yeni eşik, yeni başlangıç anlamında "yeni kapı" manşetleri atıldı. Artık yeni kapı da, Yenikapı ruhu da yok... Sizlere ömür!
Size "kapı" adıyla çıkan kitapların listesini vereceğimi yazmıştım. Biraz geç olsa da sözümü yerine getiriyorum.
"Edebiyatımızda İsimler" kitabımızda 2030 şair ve yazar yer alır. (Son baskı Boğaziçi Yayınları arasından. Ayrıca "Edebiyatımızda Terimler" de aynı yayınevinden çıktı.) Bunların 179'u Türkçede eserleri yayınlanmış, edebiyatımıza tesir etmiş yabancıdır. Biz 1851 yerli şair ve yazarın adlarında "kapı" geçen eserlerini aradık ve bir listesini çıkardık. Bu çalışmamız araştırıcılara da kolaylık sağlayacaktır.
"Edebiyatımızda İsimler" çalışmamızda, asla ideolojik tercihimiz olmamıştır; herkesin hakkını vermek istedik. Şair ve yazarların eserlerinin sıralamasında titizlik gösterdik. Tam liste vermeye çalıştık. Sonradan isimleri değişen eserleri, üzerlerinde yapılan çalışmaları dahi belirttik.
"Kapı" eser adlarında ya çokluk isim olarak kullanılmıştır ya isim tamlaması, ya sıfat tamlamasının tamlananı şeklinde verilmiş, bazı eser adlarında tümleç olarak da yer almıştır. Kimi yazar ve şairlerimizin şiir ve mensurda (Roman, hikâye, deneme, oyun, gezi, röportaj...) aynı adı kullandığı olmuştur.