Darbe girişimi sonrası Türkiye'nin anlaştığı lobi kuruluşu

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Ankara’nın Gülen cemaati ve devlet içindeki yapılanmasına yönelik ülke genelinde başlattığı geniş çaplı muharebenin ikinci ayağı, yurtdışında...

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Ankara’nın Gülen cemaati ve devlet içindeki yapılanmasına yönelik ülke genelinde başlattığı geniş çaplı muharebenin ikinci ayağı, yurtdışında yaşanacak.

Tevkifatların geniş tutulması ve darbecilerle birlikte hareketin açık-kapalı tüm unsurlarına yönelmesi, Gülen cemaatinin bundan sonra Türkiye’de kolay nefes alamayacağını gösteriyor.

Bu yüzden asıl mücadele alanı, Batı kamuoyunda olacak. Gülen hareketi binin üzerinde okuluyla dünya çapında bir örgütlenmeye sahip. Ancak en önemli ayağı, Fethullah Gülen’in de yaşadığı ABD. Bu yüzden ABD nezdindeki yasal “iade” işlemlerinin yanında, Ankara’nın Amerikan kamuoyunu da kazanmak için bir dizi girişim başlattığını görüyoruz.

Darbenin hemen sonrasında Türkiye, APCO isimli halkla ilişkiler şirketi ile anlaştı. ABD’de yabancı bir ülke için hizmet veren halkla ilişkiler ve lobi şirketleri, bunu beyan etmek zorunda. Bu yüzden Ankara’nın APCO’ya darbe sonrası gelen 2 haftada “kriz yönetimi” için 74 bin dolar ödediğini biliyoruz. Tahminim, Cumhurbaşkanı’nın dünya basınına art arda verdiği röportajlar da bu çalışmanın bir sonucu. Ama asıl hedef, Amerikan kamuoyunda Gülen hareketinin oluşturduğu tehdide yönelik bilinç arttırmak ve çeşitli makalelerle 15 Temmuz’u anlatmak.

Bunun yanında Ankara son bir küsur yıldır Gülen’e yönelik ABD içindeki hukuk mücadelesini Amsterdam & Partners isimli hukuk firması üzerinden yürütüyor. Bu firmanın faaliyetleri arasında sadece Gülen’i iade talebi değil, ABD’de sayıca hayli fazla olan cemaat okullarıyla ilgili hukuki süreçler var.

Ankara’nın istediği, başta Teksas olmak üzere ABD’nin farklı yerlerine yayılan ve çoğunluğu “vakıf okulu” statüsünde olan Gülen bağlantılı okulların FBI tarafından mercek altına alınması. Gülen’i bu okullar üzerinden yakalamak istiyor.

Ankara açısından buradaki zorluk, okulların ABD yasalarına göre kurulmuş ve “vakıf okulu” statüsü kazanmış yasal kurumlar oluşu. Ve de genelde Amerikan sisteminin her türlü dini, cemaatsel ya da etnik oluşumlara toleranslı oluşu.

Geçmişte Teksas Harmony gibi cemaat okulları FBI soruşturması geçirdi fakat Amerikan hükümeti bu okullarda “himmet” ve “şeffaf olmayan karar verme süreçleri” dışında büyük bir illegalite bulmadı. Cemaat de bu konularda uyarıldı.

Okulların Amerikalıların da içinde olduğu yönetim kurulları var. Türkiye’nin anlatmaya çalıştığı (ki FBI’nın da geçmiş bulguları bu yönde) asıl karar verici organların yönetim kurulları değil “merkezi bir Gülen sistemi” olduğu ve atamaların “liyakat” değil farklı örgütsel saiklerle yapıldığı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yaklaşan facia 06 Eylül 2018 | 19.998 Okunma Yalancı bahar mı ikinci bahar mı? 30 Ağustos 2018 | 13.717 Okunma Bu mu devlet aklı? 26 Ağustos 2018 | 15.972 Okunma Lale Devri bitti! 23 Ağustos 2018 | 14.797 Okunma Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter 19 Ağustos 2018 | 10.301 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar