Para neye bakıyor?
Doların 2.70’i zorladığını görünce, ”Hadi” dedim kendi kendime, politikaya bir ara ver de bugün git Financial Times’ın Türkiye ekonomi zirvesini izle. Ama ne mümkün! Televizyon dizilerinden futbola kadar memlekette...
Doların 2.70’i zorladığını görünce, ”Hadi” dedim kendi kendime, politikaya bir ara ver de bugün git Financial Times’ın Türkiye ekonomi zirvesini izle.
Ama ne mümkün! Televizyon dizilerinden futbola kadar memlekette her konu başlığı gibi, ekonomi de aslında siyaset tarafından zehirlenmiş durumda. Financial Times’ın her yıl düzenlediği Türkiye zirvesi, büyük işadamları, bankacılar ve yabancı yatırımcıları bir araya getirerek, ekonominin genel gidişatıyla ilgili seviyeli bir ufuk turuna sahne oluyor.
Ama bizim gibi ülkelerde siyaset ve ekonominin gidişatı fazlasıyla iç içe geçmiş durumda. Bakın ben anlatayım, siz karar verin...
- Yabancı yatırımcının ve bankacının kafasında 2 soru var: Ekonomi (model olarak) nereye gidiyor ve seçimden sonra ekonominin yönetimi kimde olacak. Geçmişte finans çevreleri, Ak Parti iktidarının getirdiği istikrardan hoşnuttu. Şimdiyse gidişattan kaygıları var. ”Kurumların yıpranması”, ”hukuk devleti” ve ekonomi yönetiminin ”öngörülemez” olmasından şikâyetçiler. Ali Babacan gibi ”güvenilir” isimlerin 6 ay sonra olmayacak oluşu herkesi kaygılandırıyor.
- Yükseliş trendini yeniden yakalayabilmek için Türk ekonomisinin seçim sonrası yeni bir ”hikâyeye” ihtiyacı var. Sinan Ülgen’in bu teklifini herkes kabul ediyor. Ama nasıl bir hikâye ve uygulayıcısı kim olacak?