Büyük koalisyon kime karşı?

Başlık için uzun bir cümle olurdu. Ama burada daha açarak yazılabilir: Adım adım kurulan ve kurulmakta olan “büyük koalisyon” kime karşı? Sadece Kürtlere mi, yoksa hepimize, bütün...

Başlık için uzun bir cümle olurdu. Ama burada daha açarak yazılabilir: 
Adım adım kurulan ve kurulmakta olan “büyük koalisyon” kime karşı? Sadece Kürtlere mi, yoksa hepimize, bütün yurttaşlara mı? 
Önce büyük koalisyon üstüne... 
2002’den beri AKP tek başına hükümet kurabileceği bir Meclis çoğunluğuna sahip. Ancak sadece hükümet kurabilmek yetmiyor. AKP’nin Türkiye’nin geleceğini biçimlendirmek için daha geniş bir “güçler birliğine” ihtiyacı var. 
Çünkü AKP: 
Eğitim sistemini sil baştan ve öncekinin hemen hemen tam tersine değiştirmek istiyor. 
Yargı erkini “O yargıcı, bu savcıyı daha pasif görevlere getir, kilit noktaları hukukçuluğunu unutmuş, iktidarın memuru olmayı seçmiş yargıç ve savcılarla donat”la yetinemiyor. Anayasadan yasalara bütün sistemi yeniden biçimlendirmek; demokrasinin kul yapısı yasaları yerine İslamın göksel yasaları bağlamında yürürlükteki hukuku yeniden tanımlamak istiyor. 
Orduyu darbe yapabilecek bir tehdit unsuru olmaktan çıkarmak yetmiyor; siyasal iktidarını pekiştirmek ve kalıcı kılmak için kendi halkına karşı kullanabileceği bir vurucu güç haline getirmek istiyor. 
“Medya”yı en küçük bir çatlak sesin, muhalif görüşün yer alamayacağı bir “sahibinin sesi” konumuna getirmek istiyor. 
Kürt sorununda çözümü Kürt siyasal hareketinin bütün bileşenlerini tümüyle yok etmekte buldu ve bunda kararlı görünüyor. 
Daha da sayarım, ama bu kadar yetsin. 
Böylesine geniş kapsamlı ve böylesine bütün değerleri altüst edecek bir dönüşüm sadece hükümet gücüyle hayata geçirilemez. 
Daha geniş ve parlamentodan ibaret olmayan güçlerin koalisyonuna ihtiyaç var. 
Koalisyonun merkezini, omurgasını AKP tepe yönetimi oluşturuyor. Bu belli ve tersi düşünülemeyecek kadar açık. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum 09 Eylül 2018 | 4.843 Okunma 25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018 | 3.364 Okunma (Siyasal) İslam ve demokrasi 15 Ağustos 2018 | 6.330 Okunma Hem İslam hem demokrasi mi, ya İslam ya demokrasi mi? 13 Ağustos 2018 | 8.228 Okunma Garo Paylan’la imam olmamak için... 12 Ağustos 2018 | 3.788 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar