Sır devletinse kirli değil midir?
Facebook, SMS, E-mail, Twitter, Whatsapp... Seç seçebildiğini. Elektronik ortamda haberleşmek çok kolay, çok hızlı ve sudan ucuz. Ancak güvenli değil. Elektronik ortamı hünerle kullanan birilerinin eline...
Facebook, SMS, E-mail, Twitter, Whatsapp...
Seç seçebildiğini.
Elektronik ortamda haberleşmek çok kolay, çok hızlı ve sudan ucuz.
Ancak güvenli değil. Elektronik ortamı hünerle kullanan birilerinin eline geçebilir. Varsa ve tanıdıklarla paylaştıysanız sırlarınız ortalığa saçılabilir. Bunu göze almalısınız.
Yakın zamanda tanık olduk. Wikileaks, Panama, Bahama belgelerinde devletlerin, kirli paralarını aklamak isteyen ya da vergi kaçıran işinsanlarının, siyaset esnafının kirli çamaşırları ortalığa saçıldı.
ABD’ye başkan olacağa benzeyen Hillary Clinton’un kişisel mail hesabı ile başı dertte.
Bizde de Enerji Bakanlığı koltuğuna hangi nitelikleriyle oturtulduğunu bilemediğim, Cumhurbaşkanı’nın damadı olarak ünlü Berat Albayrak’ın e-mailleri ortalığa saçılmakta. İlk gün ışığına çıkanlar Doğan Grubu’nda deprem etkisi yarattı. Roboski cankırımı ve Paris’te öldürülen üç Kürt kadınla ilgili olanların da yolda olduğu söyleniyor.
Wikileaks, Panama ve Bahama belgelerini kimlerin ele geçirip kamuoyunun bilgisine aktardığı biliniyor. Bizdekinde ise RedHack grubunun imzası var. Kızıl Hackerler ya da “Kızıl İnternet Korsanları” adlarını daha önce duyurmuşlardı. Sanırım Emniyet Müdürlüğü’nün bilgisayarlarına sızmışlardı.
Peki Redhack’in yaptığı suç mu?
Daha önce Wikileaks’ın tepesindeki Julian Assange’ın, ABD’nin askeri sırlarını “kamulaştıran” Edgar Snowden’in başına gelenlere bakılırsa suç.
Yani devletler katında suç...
Ancak sahiden suç mu?
İşte orası tartışmalı.