Burj el Barajne
100 yıl önce, 9 Aralık 1917’de son Osmanlı askeri de Filistin’e veda ederken, Filistin toprakları üzerinde 600 bin Müslüman, 60 bin Yahudi nüfus vardı. 1948 yılına gelindiğinde ise Müslüman nüfus 1 milyon...
100 yıl önce, 9 Aralık 1917’de son Osmanlı askeri de Filistin’e veda ederken, Filistin toprakları üzerinde 600 bin Müslüman, 60 bin Yahudi nüfus vardı. 1948 yılına gelindiğinde ise Müslüman nüfus 1 milyon 200 bine, Yahudi nüfus da 800 bine ulaştı.
İsrail’in kuruluşundan hemen önce, 9 Nisan 1948’de Yahudi İrgun ve Stern terör örgütleri Kudüs yakınlarındaki Deyr Yasin köyünde 245 Müslümanı vahşice katlettiler. Bu korkunç olay 1 milyon Filistinlinin evlerini terk etmelerine neden oldu. 1950 yılında Filistin topraklarındaki Yahudi nüfus 1 milyon 200 bine ulaşırken, Müslüman nüfus 200 bine düştü.
Bugün, Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Suriye ve Lübnan’daki 61 mülteci kampında 4 milyon Filistinli iskan ediliyor. Dünya genelinde ise toplam 6 milyon Filistinli mülteci bulunuyor.
Önceki hafta, bu mülteci kamplarından birine, Beyrut’taki Burj el Barajne Filistin Mülteci Kampı’na misafir olduk.
Arakan, Bangladeş, Çad, Tanzanya, Suriye ve daha birçok kriz bölgesinde cesaretle yardım organizasyonları yapan Sadakataşı Derneği, Beyrut’taki Burj el Barajne Kampı’nda da bir Anaokulu inşa etti. Elektrik ve suyun kısıtlı olduğu, araç giremeyen daracık sokakların arasında, adeta iğneyle kuyu kazarak 4 katlı muhteşem bir okul Filistinli çocukların hizmetine sunuldu. Projeye TİKA ve Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği de destek verdi.
Filistin mülteci kampında böylesine güzel bir okulun ne anlama geldiğini, girişte bizi karşılayan Filistinli çocukların gözlerindeki ışık, umut ve sevinçten anlamak mümkün. Ellerinde Türkiye, Filistin ve Lübnan bayraklarıyla, “Şükran Türkiye” haykırışlarıyla bizi karşılayan çocuklardan gözyaşlarımızı saklamak zorunda kaldık.