Kazakistan’da FETÖ tehdidi
Bugünkü Kazakistan topraklarının bir kısmının da içinde bulunduğu geniş Türk havzası tarihte Türkistan olarak nam salmıştı ve İslam’ın en parlak ilim ve medeniyet merkezleri bu bölgede...
Bugünkü Kazakistan topraklarının bir kısmının da içinde bulunduğu geniş Türk havzası tarihte Türkistan olarak nam salmıştı ve İslam’ın en parlak ilim ve medeniyet merkezleri bu bölgede doğmuştu. 13. Yüzyıl’da Moğollar bütün bölgeyi işgal ettiler, Anadolu’ya kadar geldiler. Moğol istilasının ardından bölge iç karışıklıklar yaşadı, ardından da Rus işgali başladı.
Bölgenin önemli devletlerinden olan Kazakistan, 16 Aralık 1991’de Nursultan Nazarbayev önderliğinde bağımsızlığını ilan etti. Asırlar süren işgal ve karışıklıklar nihayet sona erdi.
Tarihi Türkistan bölgesi, şehirleriyle, şehirlerindeki medreseleriyle ve yetiştirdiği alimlerle İslam ilim ve medeniyetine en parlak dönemini yaşatmıştı. Ne var ki, Moğol ve Rus işgali, bölgeyi asırlar süren bir kuraklığa sevk etti.
Kazakistan, diğer bazı Türk devletleri gibi, bağımsızlığının ardından özünü yeniden keşfetmeye başladı. Kapalı camiler açıldı, yeni camiler inşa edildi. Başta Ahmet Yesevi ve onun hocası Arslan Baba Türbesi olmak üzere İslam medeniyetinin zirve döneminin sembolleri yeniden cazibe merkezleri oldular. Özellikle Sovyetler’in din karşıtı zulüm politikalarının yok etmeye çalıştığı değerler hızla canlandı. Yaşlılar kadar gençler de hızla ve şevkle camilere koşuyor, asırlardır yerine getiremedikleri ibadetlerini özgürce ifa ediyorlar.
Kazakistan, yüzölçümü bakımından dünyanın 9. büyük ülkesi. Çin’den Hazar’a kadar olan geniş toprakların üstü ve altı keşfedilmeyi, işlenmeyi bekleyen epeyce zenginlik ihtiva ediyor. Bu zenginlik, Rusya, Çin ve ABD’nin Kazakistan’da yakından “ilgilenmelerini” sağlıyor.
ABD, halkı Müslüman olan diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kazakistan’da Fetullahçıları kullanıyor.