Kosova zor sınavda
Bugüne kadar Kosova’da kurulan hiçbir hükümet, görev süresini tamamlayamadı. Bu gelenek, Kosova Demokratik Partisi-PDK ve Kosova Demokratik Birliği-LDK tarafından kurulan koalisyon hükümeti için de değişmedi....
Bugüne kadar Kosova’da kurulan hiçbir hükümet, görev süresini tamamlayamadı. Bu gelenek, Kosova Demokratik Partisi-PDK ve Kosova Demokratik Birliği-LDK tarafından kurulan koalisyon hükümeti için de değişmedi. Üzerinden sadece üç yıl geçmişken, erken seçim kararı alındı.
İki rakip partinin birliktelikleri gibi, yollarını ayırmaları da sıra dışı oldu. Dış baskılar neticesinde kurulan PDK-LDK Hükümeti, gensoruyla noktalandı.
Haziran 2014’deki son seçimin ardından Vetevendosje-VV (Kendin Karar Al), Kosova Demokratik Birliği-LDK, Kosova’nın Geleceği İçin İttifak-AAK ve Nisma (Kosova İnisiyatifi)’nden oluşan VLAN ortaklığı kurulmuştu.
Ortaklığın temeli PDK karşıtlığına dayanıyordu. Fakat LDK ortaklarını terk edip, yola PDK ile devam etti.
İki parti arasındaki anlaşma doğrultusunda; Başbakan LDK Genel Başkanı İsa Mustafa ve Cumhurbaşkanı PDK Genel Başkanı Hashim Thaçi oldu. Herkes istediğini alınca, ayrılık rüzgârları esmeye başladı. Neticede ortaklarını yarı yolda bırakan LDK da, PDK tarafından aynı akıbete uğratıldı.
Muhalefetin verdiği gensoruyu PDK ve azınlık temsilcilerinden oluşan “6+ parlamento grubu” da destekleyince, hükümet düştü. 11 Haziran’da yeniden sandığa gidilmesi kararı alındı.