Yunanistan’da Ramazan
Yunanistan’da, 750 bin ila bir milyon Müslüman yaşıyor. Bunların 250 bini Atina’da, 150 bini Batı Trakya’da, Rodos’ta ve İstanköy’de ikamet ediyor. Atina’daki Müslümanlar Afganistan, Pakistan...
Yunanistan’da, 750 bin ila bir milyon Müslüman yaşıyor. Bunların 250 bini Atina’da, 150 bini Batı Trakya’da, Rodos’ta ve İstanköy’de ikamet ediyor.
Atina’daki Müslümanlar Afganistan, Pakistan, Mısır, Fas, Filistin, Lübnan, Gana, Suriye, Bangladeş ve Nijerya gibi ülkelerden gelen göçmenlerden oluşuyor. Yunan, Arnavut ve Türk asıllı Müslümanlar da var.
Ne var ki Atina’da, Müslümanların gidebileceği tek bir cami bile yok. Bu şehirde dünyaya gelen Müslüman çocukların birçoğu, cami yüzü görmeden büyüyorlar.
Atinalı Müslümanlar, apartman dairelerinde, bodrum katlarda, garajlarda ya da depolarda ibadet ediyorlar. Bayram namazlarını ise stadyumlarda ya da spor salonlarında kılınıyor.
Atina’daki Müslümanlar, tüm bu zorluklara rağmen on bir ayın sultanı Ramazanı doyasıya yaşamaya çalışıyorlar. Ekonomik ve sosyal sıkıntıları iliklerine kadar hissetseler de, bu ayın dayanışma, yardımlaşma ve kardeşlik iklimini yansıtan güzel örnekler veriyorlar.
Yunan asıllı Müslümanlar, evlerinin kapılarını farklı ülkelerden gelen Müslüman göçmenlere açıyorlar. Bodrum katlardaki yeraltı mescidlerinde de, toplu iftar sofraları kuruluyor. Balık, pirinç ya da bulgur pilavı, etli ve sebzeli yemekler, patlıcan kızartma, kıymalı makarna, domates salatası, hurma ve tatlıdan oluşan sofralar kuruluyor.
Çay eşliğindeki dinlenme ve sohbet faslını; akşam, yatsı ve teravih namazları takip ediyor. Atina’nın liman kenti Pire’de, belediyeden alınan izinle, pazar günleri kaldırımda namaz kılınıyor. Bu esnada, ırkçı grupların muhtemel saldırılarına karşı, etraf sık sık kontrol ediliyor.