Oryantalistler ve iki tür düşünme biçimi
“Oryantalizm” eseriyle bilinen Edward Said, oryantalizmi kapsamlı bir şekilde şöyle tarif eder: XVIII. yüzyıl sonlarını kabaca belirlenmiş bir başlangıç noktası kabul edersek, oryantalizm Şark (Doğu) ile...
“Oryantalizm” eseriyle bilinen Edward Said, oryantalizmi kapsamlı bir şekilde şöyle tarif eder: XVIII. yüzyıl sonlarını kabaca belirlenmiş bir başlangıç noktası kabul edersek, oryantalizm Şark (Doğu) ile uğraşan toplu müessesedir; yani Şark hakkında hükümlerde bulunur, Şark hakkındaki kanaatleri onayından geçirir, Şark’ı tasvir eder, tedris eder, iskân eder, yönetir. Kısacası Doğu’ya hâkim olmak, onu yeniden kurmak ve onun âmiri olmak için Batı’nın bulduğu bir yoldur.
Önce birkaç tespit:
İslam’ın çıkışıyla birlikte başlayan ve Müslümanların Endülüs Emevî Devleti’ni kurmaları neticesinde hızla yükselen İslam İmparatorluğu’nun fethedilen coğrafyalardaki dini ve kültürel etkinliği, Hristiyanlar için artık bir tehdittir zira fethedilen toprakların büyük çoğunluğu Hristiyan topraklarıdır. Takiben Orta Çağ’da Hıristiyan Avrupalılar, Kudüs gibi kutsal yerleri Müslüman ülkelerin elinden alır ve Müslümanların yaşadıkları bölgelere uzun yıllar sürecek Haçlı seferleri düzenler. On birinci yüzyılda başlatılan bu seferler, on üçüncü yüzyıla kadar sürecektir:
“Orta çağ zihniyeti bu seferleri kutsal bir amaç için...