O komutan dedi ki: Asker siyasallaştı

“Reformlarla, askeri gücün doğru ve uygun yönetimindeki emir-komuta düzeninin zarar gördüğünü, askeri gücün teşkilatlanma prensiplerinin dışına çıkıldığını, askeri gücün tamamlayıcı müesseselerin bütünlükten koparıldığını görmekteyiz.”

Bu tespit, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ’cüler tarafından gözaltına alınan Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın “Güç Mücadelesinde Türkiye (Kırmızı Kedi Yayınevi)” isimli yeni kitabından. Ünal, 15 Temmuz sonrasında oluşan “yeni Türk Silahlı Kuvvetleri” konusunda net eleştiriler dile getirmiş. 

Örneğin...

“15 Temmuz 2016 sonrası yapılan reformlar; düzgün sivil-asker ilişkileri ve mutabakat çerçevesinden tamamen uzak olduğu gibi, askeri gücün temel teşkilatlanma prensiplerini ve uygun yönetim ilkesini değiştiren bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

“Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ), devletin diğer kademelerine sızdığı gibi TSK bünyesine yıllar içinde sızması sonucu yaşanan darbe girişimi sonrasında, sivil otorite Olağanüstü Hal kapsamında TSK bünyesinde çok ciddi reform adımları atmıştır. Reform yapılması yadırganacak bir süreç değildir ancak yapılan reformların askeri gücün savaş yeteneğini zayıflatmaması, aksine güçlendirmesi gerektiği daima akılda tutulmalıdır.”

O günleri hatırlayalım.  

15 Temmuz sonrası TSK ile ilgili olarak Kanun Hükmündeki Kararnamelerle (KHK-668, 669) hayata geçirilen yapısal değişikliklerde:

- Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlandı.

- Kuvvet Komutanları ayrı ayrı Milli Savunma Bakanı’na bağlandı.

- Kuvvet Komutanlıkları ve Genelkurmay’a bağlı Askeri Okullar Kuvvet Komutanlıkları ve Genelkurmay bünyesinden çıkarılmış, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanmış, askeri liseler kapatıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP içindeki yönetim eliti ve karşısındakiler 30 Ağustos 2024 | 1.830 Okunma ‘Ceza onanır’ diye bu fikri ortaya atanlar oldu biz de güldük geçtik, ne diyebilirim 28 Ağustos 2024 | 1.685 Okunma İstihbaratçı gözüyle istihbarat özelleşirse 09 Ağustos 2024 | 1.451 Okunma Milli Savunma Bakanı Güler bu iddialara ne diyor? 08 Ağustos 2024 | 1.396 Okunma Ankara’nın takip ettiği konu: İsrail-PKK iş birliği 06 Ağustos 2024 | 2.479 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar