Beyrut Fransız konsolosluğunda bir gün...

Devletin bütünlüğünü tehdit eden çalışmaların içyüzünü ortaya koyacak kanıt ve evrakın toplanması görevini Teşkiat-ı Mahsusa Reisi Eşref Bey ele almıştı.

Kısa bir araştırmadan sonra Fransızların tahrikler için kullandıkları merkezin Beyrut, İngilizlerin ise Bağdat olduğu anlaşılmıştı. Almanlar Kudüs'te, İtalyanlar Bingazi'de, Amerikalılarsa her yerde kolları sıvamıştı. Ruslar'sa Mısır'ı mesken tutmuştu.

Eşref Bay, yanına İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif ve Şeyh Salih Şerif El-Tunusi'yi alarak Beyrut'a geldi. İlk iş olarak Fransız Başkonsolosluğuyla ilişkide olanları saptanmaya başladı.

Kapitülasyonların da verdiği özgürlük içinde rahatça çalışan ajanlar, Osmanlı makamlarının vurdumduymazlığından da yararlanarak, birbirleriyle mücadele ediyorlardı. Daha çok Hıristiyan olan, siyaset dışında ticaretle uğraşan Lübnan'lı zenginler, kendilerine her türlü özgürlüğü tanımış olan Osmanlı yönetiminin devamını istiyorlardı.

Bunlardan Hassan El-Abed yazıhanesi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 680 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.801 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.273 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 679 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 306 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar