‘İnsan devlet için vardır devlet insan için değil!’
Takvimler 1935 yılını gösterdiğinde yurt dışındaki Türklerin sorunlarını siyasi görüşlerle savunan yazılar göstermelik de olsa, hükümetin tepkisini çekiyordu. Ancak Reha Oğuz...
Takvimler 1935 yılını gösterdiğinde yurt dışındaki Türklerin sorunlarını siyasi görüşlerle savunan yazılar göstermelik de olsa, hükümetin tepkisini çekiyordu. Ancak Reha Oğuz Türkkan'ın"Her Irkın Üstün de Türk Irkı"alt başlığıyla çıkardığı Ergenekon dergisine devlet de aboneydi!
Yeni kimlikleriyle ortaya çıkabilenlerle, yeni görüşleri içeren fikir hareketlerine ilgi duyanların yaşadığı Türkiye'de, Avrupa'nın, özellikle de Nazi Almanyasının sesi kulakları dolduruyordu. Hitler'in Almanya Cumhurbaşkanı olmasından bu yana bir yılı geçmişti. Her fırsatta"bir ulus, bir imparatorluk, bir milli şef" söylemi demokrasilerde tepki görüyorsa da muhalefetsiz tek partili Türkiye'de, kimi çevrelerde itibar görüyordu. Atatürk'ün ölümünden sonra İnönü "Milli Şef" ilan edilecekti."..
CHP, muhalefetin sesini çıkarmadığı ülkede, 1935 yılında 4. Kurultayını toplarken gündeminin birinci maddesi devletçilikti. Genel Sekreter Recep Peker radyoda 9 Mayıs 1935 tarihinde bir konuşma yapmış, halkın devlet için var olduğunu söylemişti satır aralarında: