İslam, laiklik ve nikah-2

Aslında cezalar, Allah’ın kullarına rahmetidir. Kulların iyiliği için vaz’edilmiştir. Ceza, fiilden önce önleyici, sonra da caydırıcı ve menedicidir. Babanın evladını terbiyesi, hekimin hastasını...

Aslında cezalar, Allah’ın kullarına rahmetidir. Kulların iyiliği için vaz’edilmiştir. Ceza, fiilden önce önleyici, sonra da caydırıcı ve menedicidir. Babanın evladını terbiyesi, hekimin hastasını tedavisi gibi suç işleyenin de cezalandırılması ona iyiliktir, aslında… Zina suçu hadd cezasını gerektiriyor. Hadd cezasını kimse affedemez. Tazir suçlarında devletin af yetkisi var; kısas, hadd, diyet cezalarında devletin bir takdir (tahfif, teşdit) yetkisi yok. Cezalarda amaç toplumun ıslahı, korunması, düzenin korunması, zararların önlenmesi, yararların sağlanmasıdır.

Tarihimizde padişahların yayınladıkları kanunnameler taziri gerektiren suçlar hakkındadır. (Fatih, Kanuni) Fiil yasaklanmış ancak müeyyide belirtilmemişse, bunu tespit siyasete bırakılmıştır. Kur’an ve sünnete aykırı olmamak üzere tazir cezaları belirlenir.

Aynı fiil suç sayılsa da, hem İslam hukukunda hem laik hukuk sistemlerinde tanımında, kapsamında ve cezalarında farklılıklar vardır. Zina eyleminin tanımı İslam hukukunda başka, laik hukukta başkadır. “Nikâh dışı cinsel ilişki” şeklindeki tanıma karşılık, laik hukukta bir tarafın evli olması şartı aranabiliyor. Ve evli olmayanlar arasındaki cinsel ilişki zina sayılmıyor. Ayrıca artık suç olmaktan da çıkartılabiliniyor. Bizde de son değişiklikten önce zina suçu yalnızca evli olmak şartına bağlıydı. Ve de “dini nikâhlı” ikinci eşle birliktelik de zina sayılıyordu. (Takibi şikayete bağlı suç) Yeni ceza yasasında artık suç da değil, evli eşin bir üçüncü şahısla ilişkisi öteki eşe boşanma davası açma hakkını veriyor, o kadar…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonizm Çökerken -1 21 Aralık 2017 | 222 Okunma Efendimiz(S.A.V)’i Anarken 07 Aralık 2017 | 101 Okunma Sağlık ve hastalık nimetleri-2 30 Kasım 2017 | 152 Okunma Akıl nimeti-2 09 Kasım 2017 | 95 Okunma Kulluk kimliğimiz-1 07 Eylül 2017 | 122 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar