Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’deki hamleleri neler?
Türkiye’nin iç siyasette yaşadığı gerilim, dış siyasette yaşadığı yön kaybı ve sıkışmışlık, ekonomide yaşadığı bunalım, Yunanistan’la ilişkilere son yıllarda çok açık biçimde yansıyor...
Yunanistan’ın Ege Denizi’nde 18’i ada statüsünde olan 152 ada, adacık ve kayalığı işgal etmesine, Ankara’nın güçlü tepki vermemesi, Akdeniz’de attığı adımlarda da Atina’yı cesaretlendiriyor. Dahası, Türk kamuoyunun da TBMM’nin de Kıbrıs başta olmak üzere Yunanistan’la yaşanan sorunlardaki hassasiyetinin ve milli meselelerde birlikte davranma geleneğinin aşındığı gözleniyor.
Hafızamızı tazeleyelim. 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni, 31 Mayıs 1995’te kabul eden Yunanistan’ın, sözleşmeye dayanarak, Ege Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarma çabasına karşı, TBMM 8 Haziran 1995’te, “Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmasının savaş sebebi (Casus Belli) sayılacağını” ilan etmişti. Nereden nereye... Halen 6 millik karasuları nedeniyle, yüzde 49’u açık deniz statüsünde olan Ege Denizi’nde, Yunanistan’ın 12 mil kararı hayata geçerse, açık deniz alanları yüzde 19’a inecek. Yunanistan’ın karasuları daha da genişleyecek. Türkiye kıyılara hapsolacak, ticaret gemileri Akdeniz’e serbest biçimde erişemeyecek.