“Çiftçi elini toprağa bile vurmuyor…”
Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş'ın bugünkü (20.05.2022)''“Çiftçi elini toprağa bile vurmuyor…”'' başlıklı yazısı.
AKP iktidarının izlediği tarım politikası Türkiye’yi ‘’kendi kendine yeten ülkeler’’ sınıfından çıkardı. Türkiye artık, buğdayı da mercimeği de dışarıdan alıyor. Geçen yıl 8 milyon ton buğday ithal eden Türkiye, büyük bir kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.
Biz bunları yazıyor, söylüyor anlatıyoruz ama AKP ve MHP sözcüleri, ortaya koyduğumuz verilerin hiçbirini kabul etmiyor. Onlara göre, buğday ithal etmekte bir sakınca yokmuş… Buğdayı alıp makarna haline getiriyorlarmış…
Ki; tarım uzmanları bunun da gerçekçi bir söylem olmadığını rakamlarla ortaya koydular. Uzmanlar, “Devlet buğdayı dışarıdan pahalıya alıp içerideki sanayicilere ucuza satıyor ve zarar ediyor’’ tespitini yaptılar.
SORUNU YAŞAYANLAR ANLATIYOR
Aslında bu tür tartışmalarda, halkı rakamlara ve istatistiki tablolara boğmak yerine, sorunu bizzat yaşayanların konuşması daha mantıklı sanırım…
Ben de bu yüzden ‘’Çiğ Kaz’’ almak için önceki hafta Ardahan’a giden iş insanı İlter Avşar’a mikrofonu uzattım. Türkiye’nin en çok pişmiş kaz satan restoranı ünvanına sahip olan İlter Avşar’a “Ardahan’da ne gördünüz?’’ diye sordum.
İstanbul’daki Avşar Kaz Evi’nin sahibi olan İlter Avşar, “Barış Bey, Ardahan’da yaşayan köylü ve çiftçilerimizin yaşam koşulları daha da zorlaşmış. Geçen yıl bu kadar kötü değildi. Çiftçilerimiz ellerini artık toprağa bile vurmuyor” dedi.
Avşar bunun sebebini ise şöyle açıkladı:
“Ardahanlı köylülerimiz geçen yıl ve bu yıl ilk kez para verip Gürcistan’dan saman aldılar. Bu Ardahan’ın tarihinde görülmüş değildi. Kimse ekim yapmak istemiyor. Çünkü maliyetler 5’e katlanmış. Ciddi bir kuraklık da var. Köylü, gübre fiyatları 5’e katlandığı için gübre de alamamış.”
TEFECİ TEHLİKESİ…
İlter Avşar, köylülerin yaşadığı diğer sıkıntıları da şöyle özetliyor:
“Birçok köylümüz tefecilerin eline düşmüş durumda. Gürcistan’dan saman alıyorlardı, şimdi Gürcistan parası Lari de kıymetlendi. Bu yüzden saman orada da pahalandı. Artık onu da alamaz hale geldiler. Köylüler acil destek istiyor. Neredeyse hiçbir traktör çalışmıyor.”