Sanal algı ve gerçekler
Toplumsal gelişmelere insanların verdiği tepkileri etkileyen birçok faktör vardır. Hele de yaşadığımız coğrafya düşünüldüğünde her geçen gün gündeme gelen yeni bilgi ve olayların...
Toplumsal gelişmelere insanların verdiği tepkileri etkileyen birçok faktör vardır. Hele de yaşadığımız coğrafya düşünüldüğünde her geçen gün gündeme gelen yeni bilgi ve olayların ne kadarının gerçek ne kadarının algıya yönelik olduğu sorusunun cevabı bu tepkileri anlamak açısından gayet önem arz ediyor.
Bu bağlamda yaşananları daha detaylı anlayabilmek için, özellikle Güneydoğu bölgesi özelinde birkaç yıldır oluşturulmaya çalışılan algının altyapısının ne kadar sağlıklı olduğuna bakmamız gerekiyor. Kobani sürecinden Kürt kimliğine, çözüm sürecinde kimin ne yaptığından barışı bozup savaşı kimin çıkardığına, DAEŞ bağlantısından mezhepsel hezeyanlara kadar birçok algıya yönelik söyleme şahit oluyoruz. Ulusal ve uluslararası işbirliği üzerinden, ulusal ve uluslararası paydaşlar yoluyla yürütülen algı operasyonunun gerçeklikle mesafesi ise giderek açılıyor. Bu mesafeyi sorgulamaya kalkanlar "yandaş", "saray soytarısı" gibi ifadelerle kategorize edilmeye çalışılıyor.
12 yıldır AK Parti ve liderinin Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve daha da demokratikleşmesi yönünde yaptıkları seven yahut sevmeyen herkesin takdirini almıştır. Bunun tartışılmayacak kadar açık ve net olduğu düşünüldüğünde, bugün gelinen noktada esas olan, sadece bu süreçte inisiyatif alan liderliğin değil, siyasetçisinden bürokratına, akademisyeninden esnafına kadar Türkiye'nin geleceği için sorumluluk hisseden her kesimin taşın altına elini koyup oynanan oyunu bozmasıdır.