Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gücü

20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 45'inci yıldönümü nedeniyle gözler yeniden Türkiye'nin merkezinde yer aldığı Doğu Akdeniz'deki enerji eksenli küresel jeo-politik mücadeleye çevrildi.

Kıbrıs mesajında Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine de işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ada'nın ve bölgenin zenginliklerinin sadece kendilerine ait olduğunu zannedenler, karşılarında Türkiye ve KKTC'nin kararlılığını bulacaktır" demesi önemliydi.
Zira Türkiye'nin son yıllarda Ortadoğu başta olmak üzere Doğu Akdeniz'de yürüttüğü strateji bölgedeki kartların yeniden karılmasına yol açtı.
ABD ve AB'nin öncülüğünde hareket eden İsrail, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) ve Fransa son 5 yıldır düzenledikleri zirvelerle enerjiden savunmaya bir dizi alanda Türkiye karşıtı bir cephe oluşturdular.
Ancak, krizlerle birlikle birçok iş birliği fırsatını da bünyesinde barındıran çok değişkenli bir denklem görüntüsü veren Doğu Akdeniz'deki enerji savaşlarının hedef tahtasında sadece Türkiye yok. En az Türkiye kadar Avrupa üzerinde enerji tekeli kuran Rusya da hedefte. Yeni İpek Yolu projesiyle Avrupa'ya ulaşmak isteyen Çin de hedefte.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump’ın ‘Yeni Ortadoğu’ stratejisi 21 Kasım 2024 | 138 Okunma Siyonizm Batı’nın resmi ideolojisine dönüşüyor 19 Kasım 2024 | 102 Okunma ‘Ne iyi ne kötü!’ 17 Kasım 2024 | 155 Okunma Siyonistlerin ana hedefi Türkiye 16 Kasım 2024 | 124 Okunma Trump paradoksu 14 Kasım 2024 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar