Türkiye dış politikasında yeni dönem sinyalleri

Türkiye dış politikasında, bölgedeki değişimlere bağlı olarak bazı değişiklikler oluyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan ve belki de mini savaş denebilecek çatışmaların Rusya...

Türkiye dış politikasında, bölgedeki değişimlere bağlı olarak bazı değişiklikler oluyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan ve belki de mini savaş denebilecek çatışmaların Rusya aracılığıyla yatışması, Rusya’nın dikkatini kendisi için Suriye’den çok daha yaşamsal olan Kafkasya’da yoğunlaştırmasına yol açtı. Rusya’nın Kafkasya’ya yoğunlaşmasıyla eş zamanlı olarak Mısır ile Suudi Arabistan Kızıldeniz’e köprü yapma girişimi başlattılar. İsrail’in de izni alınarak yapılacak bu köprü, Akdeniz’e iniş yollarından birinin, en azından İran aleyhine kesilmesi anlamına geliyor.

Öte yandan Esad’ın Suriye’de kalmasında ısrarcı olan İran da, Suriye üzerindeki etkisini giderek kaybediyor; ancak kaybettiği bu yerin tamamen Rusya tarafından da doldurulamadığı anlaşılıyor. Bu durum Türkiye sınırına yakın bölgenin ÖSO ile DAEŞ arasında sürekli el değiştirmesine, bu arada PYD’nin alan genişletmek için cesaret bulmasına yol açıyor.

DAEŞ, sınıra yakın yerlerde kazandığı her cepheden Türkiye’ye roketler göndererek düşmanlarından birinin de Türkiye olduğunu ima ediyor. Bu arada ABD, Suriyeli Kürtlerin PKK ile olan bağlantılarını kesmeleri yolunda baskı uyguluyor.

Suriye Kürtlerini tercihe zorlama

Ortaya çıkan koşullarda Suriye’deki Kürt silahlı güçleri Türkiye’ye yönelik yıpratma savaşından elini çeker ve hatta PKK’nın yalnız bırakılmasına katkı sağlarsa, belki DAEŞ’in sınırdan uzaklaştırılması konusundaki çabalarına Türkiye de büyük bir tepki göstermez.

Bu olasılığı DAEŞ de hissetmiş olmalı ki, Türkiye’de eylem yapma ihtimalini çeşitli ülkelerin istihbarat örgütleri yoluyla ilan ediyor. ABD ve İsrail’in kendi yurttaşlarına Türkiye’ye gitmeyin uyarısında bulunması bununla ilgili olabilir. Suriye’deki silahlı Kürt hareketinin Türkiye’nin beklentileri doğrultusunda bir tavır almasını sağlayacak tek değişken ise Türkiye değil. Ayrıca ABD’nin de desteğini almak zorunda; zira bugüne kadar Rusya lehine sonuç doğuracak işlere imza atmışlardı ve şimdi tutum değiştirmeleri halinde bazı garantiler istiyor olabilirler.

Bu garantilerin bağımsız bir devlet değil, yeni Suriye’de özerk bölge olma olasılığı yüksek. Tıpkı Kuzey Irak gibi. Dolayısıyla Suriye Kürtlerin tercih etmek durumunda kalacakları konu, Esad’la değil Türkiye ile iyi geçinecek bir özerk bölge konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.631 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 312 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.523 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.262 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.597 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar