Yunanistan: AB içi rekabetin yeni göstergesi
Yunanistan, 30 Haziran’da IMF’ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyemedi. 20 Temmuz’da AB Merkez Bankası’na ödemesi gereken 3 milyar euroyu da muhtemelen ödeyemeyecek. Toplam borcu yaklaşık 350 milyar olan Yunanistan borcunu...
Yunanistan, 30 Haziran’da IMF’ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyemedi. 20 Temmuz’da AB Merkez Bankası’na ödemesi gereken 3 milyar euroyu da muhtemelen ödeyemeyecek. Toplam borcu yaklaşık 350 milyar olan Yunanistan borcunu döndürebilmek için kabaca yeniden borçlanma ve bir kısım borcunun silinmesini ya da vadesinin uzatılmasını istiyor. Bu çerçevede talep ettiği miktar, 60 milyar euro civarında. AB ise bu taleplerin karşılığında Yunanistan’ın çok kısa vadede radikal bazı koşulları yerine getirmesini bekliyor.
AB, her alanda vergilerin artırılması, emeklilik yaşının 67’ye sabitlenmesi ve adalardaki vergi muafiyetlerinin kaldırılması gibi koşulların yanı sıra Selanik ve Pire limanlarının, ayrıca telekom firmasının özelleştirilmesi ile savunma harcamalarının düşürülmesi ve bazı adaların satılması gibi yaşamsal konularda ısrarlı. Ayrıca 50 milyar euroluk mal varlığını rehine bırakması isteniyor.
Yunanistan hükümeti, tam da bu konularda taviz verilsin mi diye halka sormuş ve halk da “hayır” demişti. Ancak AB, daha doğrusu Almanya, Yunan halkının ne dediğiyle katiyen ilgilenmiyor ve yukarıdaki konuları meclisten geçirerek kanuna dönüştürme garantisi istiyor, yoksa 5 yıllığına Yunanistan Euro Bölgesi’nden çıkarılacak.
Ağır hükümler
Ortada sadece mali ve ekonomik bir sorun yok. Konu aynı oranda gayet siyasi.
Yunanistan’ın yapması gerekenler listesine bakıldığında, Yunanlıların topraklarının parsel parsel satılacağını düşünmelerine yol açan hükümlerle güvenlik zafiyeti yaratacak konular bulunuyor. Telekom özelleştirilmesi ve savunma harcamalarının düşürülmesi, güvenlik meselesinin başında geliyor.