İki yakayı bir araya getiren şehir: Budapeşte
Avrupa'da nehir kıyısında birçok şehir var ama onlar içinde en özel olanlardan biri Budapeşte. Tuna nehrinin batı kıyısındaki Buda ve doğu kıyısındaki Peşte şehirlerinin 1873 yılında birleşmesiyle oluşmuş...
Ayrıca derin bir tarihe sahip olması da onu özel kılıyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526 yılında fethedilen Buda ve Peşte, 1.5 asırlık Türk hakimiyetinden sonra 1686'da Osmanlı hakimiyetinden çıktı. Budapeşte, 1867'de Viyana'yla birlikte Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun başkenti oldu ve böylece imparatorluk şehri statüsüne yükseldi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu birlik dağılsa da mimarisinden buranın bir kraliyet şehri olduğunu şimdi bile anlamak mümkün. Budapeşte tatil için Avrupa'da en çok tercih edilen şehirler arasında yer alıyor. Çünkü tepelik Buda'nın Habsburg Sarayları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarındaki barok evleri ile Peşte'nin büyük bulvarları, kalabalık şehir merkezi ve hareketli 'harabe barları'nın oluşturduğu tezat turistleri derinden etkiliyor.
KÜLTÜR VE SANATIN KALBİ
Tam anlamıyla kültür ve sanat şehri olan Budapeşte'de yüzlerce konser salonu, tiyatro ve görkemli yapıları görmek mümkün. Şehrin Buda tarafında bulunan Kale Dağı'na çıktığınızda mükemmel bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Gemi turu ise Budapeşte'nin bambaşka yüzünü görmenizi sağlıyor. Tuna Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan sekiz köprüden en güzeli Aslanlı Köprüsü.
BİT PAZARINA GİDİN