Humus yakınında kurulacak askeri üs İsrail’i panikletti
Türkiye ile İsrail arasında yaşanması muhtemel bir savaş Yahudi basınında tartışılmaya devam ediyor. İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in danışmanı Jonathan Adiri, Ynet'te kaleme aldığı yazıda Ankara ile çatışmadan kaçınmak için İsrail yönetiminin yapması gerekenleri sıraladı. Türkiye'yi 'hem Avrupa hem de doğuda nüfuz sahibi bölgesel bir süper güç' olarak tanımlayan Adiri, "Türkiye'nin Ortadoğu hırsları İsrail için büyük bir tehdit oluşturuyor" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin
Türkiye ile İsrail arasında yaşanması muhtemel bir savaş Yahudi basınında tartışılmaya devam ediyor. İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in danışmanı Jonathan Adiri, Ynet'te kaleme aldığı yazıda Ankara ile çatışmadan kaçınmak için İsrail yönetiminin yapması gerekenleri sıraladı. Türkiye'yi 'hem Avrupa hem de doğuda nüfuz sahibi bölgesel bir süper güç' olarak tanımlayan Adiri, "Türkiye'nin Ortadoğu hırsları İsrail için büyük bir tehdit oluşturuyor" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin yeni Suriye rejimiyle anlaşmaya yaklaştığını gösteren son raporlar İsrail'de büyük endişeye neden olmalı. Ankara ile Şam arasındaki ittifak, Türkiye'nin Suriye'de askerî üsler bulundurmasını sağlayacaktır. Böyle bir senaryo İsrail için İran'dan gelen tehdidi aşarak daha büyük bir tehdit oluşturacak.
İRAN’IN AKSİNE TÜRKİYE BİR PARYA DEVLET OLARAK KABUL EDİLMİYOR
Ahmed Şara liderliğindeki güçlerin Esed rejimini devirmesini aktif bir şekilde planlayıp desteklemesi ve uluslararası alanda tanınmaya başlamasıyla Suriye'deki İran ve Rus nüfuzunun ortadan kalktığını gören Türkiye artık hak ettiği yeri alabilir, bölgedeki stratejik hedeflerini ilerletebilir." Türk ordusu NATO ittifakının en büyüğüdür ve stratejik olarak Rusya ile Ortadoğu arasında konumlanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye'de yeni askerî üsler kurmaya hazırlanıyor. Zaten devrede olan diğer ittifak ise Yunanistan ve Kıbrıs'ı (Güney Kıbrıs) içeriyor. İsrail enerji ve diplomasi gibi sivil konularda olduğu kadar iki ülkeyle askerî iş birliği içindedir. Böyle bir ittifak, İsrail'in ortaklarına askerî olarak sağlayabileceği avantajları da kapsayacak biçimde Türkiye'nin uyması gereken sınırları tanımlıyor.
Benjamin Netanyahu, kuzeydoğu sınırındaki tehdit ve Ankara'nın bunda oynayabileceği rol hakkında görüşmek üzere güvenlik yetkililerini çağırdı. Bu, İsrail'in yalnızca askerî yollarla değil, aynı zamanda karşılıklı İsrail-Türkiye çıkarlarını tespit etmek ve iki ülkenin çarpışmasını önlemek için bölgesel ittifakları güçlendirme konusunda hızlı tepki verme yeteneğini test edecektir.
TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE ASKERİ ÜSLER KURMA KARARI BİRÇOK ÜLKENİN ‘’TEHDİT ALGISINI’’ DEĞİŞTİRMESİNE NEDEN OLDU?
İsrail basınına yansıyan habere göre; İsrail olası 'Türk askeri üssünü' endişe verici buldu. Çünkü İsrail cesur Türk savunmanın gücü karşında paniğe kapılıyor!
İsrail’i deli eden ve kudurmuş gibi Suriye’ye saldırmasının nedeni bu görüntüler. Sosyal medyada paylaşılmaya başlayan görüntülere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı askeri birlikler, tank ve zırhlı araçlardan oluşan büyük bir konvoyla, Humus yakınlarında kurulacak askeri üsse doğru ilerliyor.
Türkiye’nin Suriye’de askeri üsler kurmasına ilişkin hazırlıklar sürerken, gelişmelerden rahatsız olan Siyonist terör devleti İsrail'e ait savaş uçakları Suriye'nin başkenti Şam ile Hama iline yoğun saldırılar düzenledi. Saldırılarda T4 Askeri Havaalanı'nın da hedef alınması dikkat çekti.
Türkiye’nin, Suriye’nin stratejik önemdeki Tiyas (T4) hava üssüne hava savunma sistemleri ve insansız hava araçları konuşlandırarak DAEŞ ile mücadeleyi ve İsrail’i bölgedeki saldırılar nedeniyle caydırmayı hedefleyeceği iddiaları gündemdeyken T4 Askeri Havaalanına düzenlenen saldırı manidar bulundu. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, İsrail uçakları Şam'daki Berze Mahallesi'nde bulunan Bilimsel Araştırma Binası çevresini ve Hama kent merkezi yakınlarını hedef aldı. Vatana Gazetesi’de, İsrail uçaklarının Hama Havalimanı ve çevresindeki noktalara 14'ten fazla hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, akşam saatlerinde Suriye’de bir dizi hava saldırısı yapıldığı doğrulandı. Açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hama Askeri Havaalanı ve Suriye'nin Humus iline bağlı T4 Askeri Havaalanının yanı sıra başkent Şam bölgesindeki faaliyetlerine müdahale etmeyin” şeklindeki mesajlara yer verdi.
TÜRKİYE’NİN, SURİYE’NİN STRATEJİK TİYAS (T4) HAVA ÜSSÜ’NÜ İLERİ HAVA SAVUNMA MERKEZİ HALİNE GETİRME PLANI
Türkiye, Suriye’nin stratejik Tiyas (T4) Hava Üssü’nü kontrol altına alarak ileri bir hava savunma merkezi haline getirmeyi planlıyor. Üssün korunması ve hava sahası hakimiyetinin sağlanması amacıyla Hisar tipi bir hava savunma sistemi (muhtemelen Hisar-O veya Hisar-U) konuşlandırılacak. Ankara, Hisar-O+, Hisar-RF ve uzun menzilli Siper sistemi gibi yerli savunma sistemlerinden oluşan çok katmanlı bir hava savunma ağı kurmayı hedefliyor.
Ayrıca, Rusya’nın onayıyla S-400 sistemlerinin geçici olarak konuşlandırılması da değerlendiriliyor. Bu adım, sistemin ilk yurt dışı kullanımı olabilir.
Bölgedeki hava savunmasının güçlendirilmesi kapsamında İHA’lar da keşif, gözetleme ve saldırı görevleriyle üs savunmasına destek verecek.
Türkiye’nin bu hamleyle ulaşmayı hedeflediği stratejik amaçlar arasında şunlar yer alıyor: – İsrail’in hava saldırılarını caydırmak, özellikle Esad sonrası dönemde, – Bölgede kalan DEAŞ unsurlarına karşı koymak, – İran ve Rusya’nın azalan etkisi karşısında askeri varlığını genişletmek.