Ailecek gülebileceğiniz bir komedi
Son aylarda “Kayhan” hariç komedi filmlerinde bir nitelik artışı var. “Ailecek Şaşkınız” da bu filmlere katılıyor… Ahmet Kural ve Murat Cemcir kendi kuşaklarının iki yetenekli oyuncusu. Elbette komedi...
Son aylarda “Kayhan” hariç komedi filmlerinde bir nitelik artışı var. “Ailecek Şaşkınız” da bu filmlere katılıyor…
Ahmet Kural ve Murat Cemcir kendi kuşaklarının iki yetenekli oyuncusu. Elbette komedi ağırlıklı bir kariyer oluşturdular kendilerine, oysa bence ikisi de dramatik rollerde de başarılı olabilecek kalibredeler. Yazar/yönetmen Selçuk Aydemir’in de kıvrak bir mizah anlayışı var. Bu üç isim birlikte sinema ve TV’ye dikkat çekici ürünler verdiler. İki adet “Düğün Dernek”, iki tane de “Çalgı Çengi” filminin dışında “İşler Güçler” ve “Kardeş Payı” adında iki de TV dizileri var. Kendi adıma bu üçlünün en yaratıcı ürününün “İşler Güçler” olduğunu düşünüyorum. Yeni filmleri “Ailecek Şaşkınız” da dahil bu genellemeye…
Ama “Ailecek Şaşkınız”da her şeye rağmen, hem kendilerinin sinema kariyerleri içinde hem de ikibinli yılların yerli komedileri arasında farklı bir komedi yapmayı amaçlamış bu başarılı ekip. Hem esprilerin havada uçuştuğu bir durum komedisi hem de bir romantik komedi kalıbı iç içe geçirilmiş.
Hikaye en kısa haliyle şöyle: Ferhat babasının inşaat şirketinin başına geçmiş genel müdürlük yaparken çocukluk arkadaşı Gökhan da şirketin finans müdürü olarak onun en yakın destekçisidir. Ferhat oldukça bencil, çalışanlarına kötü davranan, egosantrik, hırslı bir adamdır. Gökhan ise onu her koşulda destekleyen mükemmel bir yandaş. Önemli bir ihaleye hazırlandıkları gece eve giren bir hırsız, ikilinin hayatına Elif adlı genç bir kadın polisi sokar. Ferhat onu görür görmez hayatının kadınını bulduğunu anlar.
“Ailecek Şaşkınız” Hollywood komedilerinde sık gördüğümüz bir hikaye kalıbını kullanıyor aslında; negatif bir karakter gerçek aşkla tanışınca giderek değişmeye başlar. Filmin yazar/yönetmeni Selçuk Aydemir bu her zaman tutan romantik komedi formülünü Ahmet Kural-Murat Cemcir ikilisinin dinamik komedi performanslarına uyumlu bir hale getirebilmiş. Böylelikle ortaya, belki çok da sağlam bir öyküyle çevrili olmasa da bir yanıyla hareketli bir durum komedisi, diğer yanıyla da sevimli bir romantik komedi sürerken, ‘iyi insan olmanın güzelliği’ mesajını da ulaştırabilmiş. Ferhat ve Gökhan’ın 23 Nisan’da kaymakam odasındaki çocuk halleriyle hayli yüksek başlayan film sonra bir süre bir aşırılıklar komedisi intibası yaratıyor ama Elif’in hikayeye girişiyle toparlanıyor ve giderek kıvamına da kavuşuyor.
Tamamı Bursa’da, hatta Tirilye’de geçen hikaye bize diğer komedilere göre farklı bir şehir mekanı sunuyor her şeyden önce. Ayrıca bir Şahan Gökbakar komedisi gibi sadece ana karakterine odaklanmıyor Selçuk Aydemir komedileri. Önceki filmlerinde de olduğu gibi hikayede etkili yan karakterleri onları iyi oynayacak oyuncularla donatıyor. Mesela “Ailecek Şaşkınız”da Cengiz Bozkurt da Elif’in babası rolünde filmin komedi dozunu arttıran bir performans sergilemiş. Kızına hayırlı bir kısmet isteyen baba karakterini en fazla ne kadar farklılaştırabilirsiniz ki? Ama Aydemir ve Bozkurt öyle klişelerden öyle mizahi durumlar çıkarabilmişler ki o karakterde; ‘şükür namazı’ ve ‘hayat öpücüğü’ sahnelerinde ne kastettiğimi daha iyi anlayabilirsiniz izleyince.