Vecihi böyle mi anlatılmalıydı?

Yeşilçam’ın en sevilen filmlerinden biri olan “Gülen Gözler”de Şener Şen’in canlandırdığı Vecihi karakterine de adını veren, gerçek bir Türk kahramanının hikayesini anlatan...

Yeşilçam’ın en sevilen filmlerinden biri olan “Gülen Gözler”de Şener Şen’in canlandırdığı Vecihi karakterine de adını veren, gerçek bir Türk kahramanının hikayesini anlatan “Hürkuş” filmi, maalesef onu anlatmakta yetersiz kalmış…

Hiç sıkıcı olmayan bir hayat yaşamış, üstelik ülke tarihinde kahramanlık da yapmış bir şahsiyeti anlatan iki saatlik bir film yapıyorsunuz, ama izleyenler kısa bir google aramasında öğrenebilceklerinden daha öteye geçemiyorlar bu karakter hakkında! Gerçekten çok yazık. Önemli işler başarmış, ilginç bir hayat yaşamış gerçek bir kahraman Vecihi Hürkuş. I. Dünya Savaşı’nda bilfiil savaşmış İstiklal madalyalı bir pilot, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve imalatçısı. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk sivil hava yolu şirketinin de kurucusu.

Ama filmden anladığımız kadarıyla; er olarak savaşmaya giden Vecihi, içinde bulunduğu tren düşman teyyareleri tarafından bombalanınca pilot olmaya karar vermiş… Komutanlarını da sürekli ‘pilot olmak istiyorum’ diye bezdirdiği için bir gün pilot olmasına izin vermişler. Vecihi pilot olduktan sonra özellikle gözükaralığıyla öne çıkmış ve düşman teyyare pilotları bile ona saygı duymuşlar. 20 tane teyyarenin ortasına tek başına dalıp kovboylar gibi ateş ediyormuş! Bütün bunlar gerçek olabilir, ama seyirciyi inandırmak zorundasınız!
Ayrıca biz Vecihi’nin gökyüzündeki kahramanlıklarını tam da anlayamıyoruz. Çünkü teyyarelerin havada kapıştıkları sahneler, kimi efekt kusurlarını örtmek için bulanıklaştırılmış ve çok fazla kısa planlara bölünmüşler. Düşman nedir, -türkçe de konuştukları için- kimdir çok sonra anlaşılıyor mesela. Zaten bırakın düşmanı, ana kahramanımızı da çok tanıyabildiğimiz söylenemez.
Gençler sıkılmasın diye karakteri maceradan maceraya atlayan heyecanlı bir ergen gibi göstermek zorunda değilsiniz oysa. İçini onun psikolojisini yansıtacak cümle ve durumlarla doldurmadan, karaktere hareket aldırmak için onu sürekli içinde “vatan için”, “vatan koruması” kelimelerinin geçtiği repliklerle donatmak değildir diyalog yazmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçimizdeki çocuğu korumak 04 Ağustos 2018 | 132 Okunma Altıncı filmde ve hâlâ çok iyi 28 Temmuz 2018 | 161 Okunma 10 yıl sonra tekrar Mamma Mia! 21 Temmuz 2018 | 2.202 Okunma Uzun ince bir binadayım! 14 Temmuz 2018 | 89 Okunma Boyu küçük, işlevi büyük bir kahraman! 07 Temmuz 2018 | 91 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar