Şapkasına değil, eserlerine iyi bakın
Kuraklık kapıya dayandı. Kimileri tehlikeyi yeni farketmeye başladı. Çünkü önünü göremeyenlerin yönettiği ülkede yaşıyoruz. Bu işten biraz anlayanlar ise uyarılarını...
Kuraklık kapıya dayandı. Kimileri tehlikeyi yeni farketmeye başladı. Çünkü önünü göremeyenlerin yönettiği ülkede yaşıyoruz. Bu işten biraz anlayanlar ise uyarılarını sürdürüyorlar; "30 yıl sonra bırakın tarımda kullanılacak, içecek su bulamayacağız." Bu endişe içinde gazeteleri tararken Vatan'ın 2. sayfasında bir habere takıldım. Havadan çekilmiş fotoğraflar eşliğinde Atatürk Barajı'ndan sözediliyordu. Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü'nün söyledikleri, "çölde vaha" idi. Oğuz Kasap'ın açıklamalarına göre Atatürk Barajı'nda şu anda bulunan su miktarı 47 milyar metreküp. Şöyle bir değerlendirme yaparsak, hiç yağmur yağmadığını varsayarsak bu havzada toplananla tam 7 yıl Türkiye'nin ihtiyacına cevap verilebiliyor. Tüm içme ve kullanmanın tamamını karşılıyor. Ayrıca Mardin ve Şanlıurfa'daki tarım arazilerinin tamamını suluyorsunuz.
Atatürk Barajı'nın önemli yararlarından biri de ürettiği elektrik. Tam 162 milyar kilovatsaat. Anlayacağınız sırf elektrik elde edilerek yapım için harcanan para 3,5 misli ile geri alınmış durumda. Atatürk Barajı rezerv alanı toplam hacmi ve sulama sahası bakımından Dünya 5'incisi. En hoş yanı ise her yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin sırf görsel güzelliği izlemek için bölgeyi ziyaret etmesi.
---