Yıl ve yılbaşı
Her şeyin mucidi Çinliler diyenler çoğunlukta. Hatta Türklerin bulduğu pek çok yenilik bile onlara mal edilmiştir. Bazı gerçekler ise bu yürütmelerin dışında kalabilmiştir. Örneğin, Köpek...
Her şeyin mucidi Çinliler diyenler çoğunlukta. Hatta Türklerin bulduğu pek çok yenilik bile onlara mal edilmiştir. Bazı gerçekler ise bu yürütmelerin dışında kalabilmiştir. Örneğin, Köpek Yılı, Ejder Yılı gibi abukluklar arasında bir gerçek var. Mevsimleri dörder dörder verip 12 ayı ve yılı bulanlar Mısırlılardır.
Bu medeniyet ayları yıldızların hareketlerine göre hesaplayıp ortaya çıkarmışlardır. O dönem ve sonrasında Mısırlılar yılı Yunanlardan daha bilimsel ve doğru olarak hesaplamayı başardılar.
Çinliler ve astronomi
Çinlilere fazla haksızlık etmeyelim. Çok eski zamanlardan beri gökyüzündeki cisimlerle uğraşıldığı ve dinsel törenlerle yıl başlangıçlarının bunların hareketlerine göre ayarlandığı bilinmektedir. M.Ö üç bin ya da iki binli yıllarda ay ve güneş tutulmalarını, takvimi bildiklerini anlıyoruz. Yıldızları ayrıntılı biçimde inceledikleri de zamanımıza kalan belgelerden anlaşılmakta. Çin İmparatoru Yoa zamanında sırf bu işlerle uğraşan kalabalık bir kurul vardı. Bunlar gece ve gündüz uzunluklarını, mevsimlerin sürelerini hesaplamışlardı. M.Ö 1100'de bilgin Çu Kung, dünya ve güneş arasındaki uzunluğu hesaplamaya çalışmış ancak başaramamıştı. Sebebi de dünyayı düz olarak tasarladığındandı. Bu yüzden ölümüne kadar uğraşmaları boşa gitmişti...
Artık ay, eksik yıl
Daha sonra Yunanlar mevsimleri denk getirmek için iki senede bir, yıla "artık ay" eklediler. Bu zamanımızın dört yılda bir Şubat'ın 29 çekmesine benzer bir yöntemdi. Mısırlılar ise 12 ayın her birini "30 gün" sayarlardı. Ve sadece yıla beş gün ekler, mevsimlerin dönüşümünü tamamlarlardı. Yeni yıl, Papa 13. Gregore'un emriyle 1582'de oluşturulan Gregoryen Takvimi ile kutlanır hâle geldi.