Avrupa ile nereye?

Gün geçmiyor ki Avrupa'nın bir başkenti ile aramızdaki gerilim medyaya yansımasın. İnsan soruyor Avrupa ile nereye gidiyoruz? Her şeyden önce, bir kere yaşanan gerilim çift taraflı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın...

Gün geçmiyor ki Avrupa'nın bir başkenti ile aramızdaki gerilim medyaya yansımasın. İnsan soruyor Avrupa ile nereye gidiyoruz? Her şeyden önce, bir kere yaşanan gerilim çift taraflı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "dostlukları" artık çok şüpheli olan Avrupalı siyasetçileri teröre destek verdiği için eleştirmesi ile sınırlı değil. Erdoğan ve Türkiye karşıtlığı Avrupa iç siyasetinin de bir malzemesine dönüştü.
Bir yandan Avusturyalı, Belçikalı ve Alman siyasetçilerden demokrasimizin nereye gittiği yönünde "derin kaygılar" duymaya alıştık.
Diğer yandan da 2017 Eylül'üne kadar seçimlerin gerçekleşeceği Almanya ve Fransa'da bu trendin güçlenmesini beklemeliyiz.
Nitekim Fransa merkez sağının cumhurbaşkanı adayları Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığında fikir birliği içindeler. Adaylardan önde geleni, eski başbakan A. Juppe televizyon konuşmasında "Çok eskiden de söyledim, Türkiye AB'ye ait değil.
Türkiye'de şu an rejimin değişiyor olması Türkiye'nin AB üyeliğini daha da olanaksız kılıyor" dedi.
Diğer bir aday Sarkozy'nin tavrı eskiden beri net. "Türkiye'nin yerinin Asya" olduğunu düşünen Sarkozy'de "Artık bunlara bir son vermenin zamanı geldi. Türkiye AB'ye ait değil" kanaatinde.
Alman Şansölyesi Merkel'in, Sarkozy gibi Türkiye'ye "imtiyazlı ortaklık" önerilmesi görüşünde olduğunu biliyoruz. Hem de Türkiye- AB ilişkilerinin iyi olduğu zamanlarda.
Şimdilerde Suriye ve Irak'tan gelen göçmen akınını durdurmak için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu bildiği için Merkel'den yeni açıklamalar duymuyoruz. Ancak görüşünün daha da negatife döndüğünü tahmin etmek hiç de zor değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum 20 Mayıs 2024 | 673 Okunma Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.414 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 569 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 123 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 303 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar