Suriye'de B planı tehdidi çalışır mı?
Suriye'de geçici ateşkes ülkenin geleceğine ilişkin yeni bir tartışmayla birlikte geldi. Bu tartışmayı başlatan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, "ateşkesin başarısızlığa uğraması ya...
Suriye'de geçici ateşkes ülkenin geleceğine ilişkin yeni bir tartışmayla birlikte geldi. Bu tartışmayı başlatan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, "ateşkesin başarısızlığa uğraması ya da birkaç ay içinde geçiş hükümetine geçilmemesi halinde" kendilerinin "Suriye'nin bölünmesini" de içeren bir B planı olduğunu açıklamasıydı.
Hem Rusya'ya hem de Esed rejimine uyarı niteliğindeki bu açıklamaya Şam'dan "ülkesinin bütünlüğünü terörizme karşı koruyacağı" ve Moskova'dan "yedek planları görüşme zamanı değil" tepkileri geldi.
B planı tartışması Obama yönetiminin son on ayında Suriye dosyasında bir aşama kaydetme isteğinin göstergesi. Diğer bir deyişle, Rusya- Türkiye gerginliği, Türkiye'nin YPG'yi bombalaması ve Halep'in düşme tehlikesi üzerine Suriye masasını toparlama gayreti.
Başkan Obama yönetim mirasını Suriye masasında geçiş hükümetinin kurulduğu ya da bu yola girildiği bir gelişmeyle nihayetlendirmek istiyor. Bu isteğin gerçekleşmesi için de Suriye masasında son girişimlerini yapmaya çalışıyor.
Washington, uzun vadeli ateşkesin bile ne kadar zor olduğunun farkında olarak Moskova'yı zorlama amacıyla masaya B planı tartışmasını koydu. B planı, Putin'in Suriye'de "bataklığa" daha da saplanmasını temin edecek; yani "işlerin Rusya için daha da çirkinleşebileceği" tehdidini de içeriyor.