Erdoğan’ı yumuşatma seferberliği
ANALİZ İktidar kanadında garip bir telaş var. Anketler morallerini bozuyor. Bir türlü göğüslerini gererek “Kesin evet çıkıyor” diyemiyorlar.“52-53 bandı” diye bir laf çıkardılar. O aralarda...
ANALİZ
İktidar kanadında garip bir telaş var. Anketler morallerini bozuyor. Bir türlü göğüslerini gererek “Kesin evet çıkıyor” diyemiyorlar.
“52-53 bandı” diye bir laf çıkardılar. O aralarda geziniyormuş evet oyları. Ama referandum gününe doğru bunun yükseleceğine inanıyorlar, daha doğrusu moral olsun diye böyle söylüyorlar.
Bu arada partinin taşra teşkilatlarından gelen sorulara da cevap veremiyorlar. AKP'li bir tanıdığım anlattı. “Anadolu illerinden gelen il ilçe yöneticileri sıkıntılarını dile getiriyorlar” dedi ve devam etti “Partililere bütün güç elimizde olduğu halde neden bir de başkanlık konusu çıkardığımızı anlatamıyoruz. Ayrıca pek çok kişi Erdoğan'ın zaten cumhurbaşkanı olduğunu, her şeyi yönettiğini belirterek bunca gerginliğin neden yaşandığını soruyor.”
En önemlisi ise “Erdoğan'dan sonra ne olacak, bu yetkileri ondan başka kime verebiliriz” sorusu AKP yöneticilerinin başını ağrıtıyor.
AKP Genel Merkezi'nin bir başka sıkıntısı da referandum sürecinin sertleşme eğilimine girmesi. Gözlediğim kadarıyla CHP'nin ve hatta diğer tüm hayırcıların çok barışçıl bir dil kullanması, sert propagandalar yerine yumuşak bir üslup benimsemesi AKP'de hem şaşkınlık hem de telaş yaratıyor.
Aynı AKP'li tanıdığım “Partililer hayır diyeceklere terörist, darbeci yaftası yapıştırılmasından rahatsız” dedi.
Bu tepki dalga dalga yapılıyor. Ancak ne çare ki sertliği bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan yönettiği ve yürüttüğü için diğer AKP yöneticileri çaresiz kalıyor.
Bu nedenle medyadaki bazı kalemler kullanılarak “itidal” tavsiyeleri yapılmaya başlandı. Üstü kapalı ifadelerle bazı imalarla referanduma giderken sertleşmenin aksi etki yaratacağı anlatılıyor.
Hürriyet'in hükümet yazarı bile gözünü kararttı ve Erdoğan'ın da yumuşak bir üslup takınmaya başladığını yazdı dün.
Evet, Erdoğan “HDP ve CHP'lilerin de evet demesini istiyorum” dedi demesine de bunu herkesi kapsayan yumuşak bir ifade olarak değil, bir tür had bildirme olarak yaptı.
Şurası gerçek ki AKP'nin aklı başında isimleri seçimlerdeki sert üslubun referandumda geçerli olmayacağını düşünüyor.
7 Haziran- 1 Kasım arasındaki sertlik ve gerginlik halkı korkuttuğu için oylarda ciddi oranda bir kayma yaşandı. Oysa referandum sonunda ne iktidar değişecek, ne Meclis. Bu kez sert ve gergin politikalar iktidarın aleyhine olabilir.
Merakla bekliyorum, Erdoğan bu üstü kapalı, efendice uyarılara uyacak mı yoksa bildiği yoldan gidecek mi?
Bana göre asla yumuşamayacaktır, tam tersine sertliği artıracaktır.
Erdoğan ne zaman biraz yumuşar? Anketlerden Evet çıkacağını kesin olarak gördüğünde. O da belki.
CANIMI SIKAN ŞEYLER