Yeni sistem “Ben ne dersem o” sistemidir

ANALİZYENI SISTEM “BEN NE DERSEM O” SISTEMIDIRİktidar tarafından dayatılan ve MHP tarafından da desteklenen “Cumhurbaşkanlığı sistemini” inceledikçe ortaya çok ilginç ayrıntılar...

ANALİZ
YENI SISTEM “BEN NE DERSEM O” SISTEMIDIR
İktidar tarafından dayatılan ve MHP tarafından da desteklenen “Cumhurbaşkanlığı sistemini” inceledikçe ortaya çok ilginç ayrıntılar çıkıyor.
Daha önceki bir yazımda Erdoğan'ın “isterse” ömrünün sonuna kadar bu makamda kalabileceğini bunun anayasa metnine konduğunu yazmıştım.
MHP'nin “arkasındayız” dediği anayasa değişikliği taslağının 6'ncı maddesi Parlamento'nun Cumhurbaşkanı ve seçtiği bakanlar kurulunu denetleme yetkisini tamamen elinden alıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi denetleme yetkisini “seçimlerde kullanılmak üzere” tamamen halka bırakıyor.
Önce taslaktaki maddeyi bir okuyalım;
Madde 6- 2709 sayılı Kanun'un 87. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 87- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin göre ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek, kaldırmak, bütçe kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek ve anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.
Madde bu haliyle masum gibi duruyor. Ancak gerekçesine baktığımızda “başkanlık dayatması” yapanların gerçek niyeti ortaya çıkıyor.
Şimdi de maddenin gerekçesini okuyalım;
Maddeyle öngörülen yeni hükümet sistemine uygun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevleri yeniden düzenlenmektedir. Kuvvetler ayrılığı prensibine uygun olarak yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılmaktadır. Öngörülen hükümet sisteminde yasama ve yürütme doğrudan halk tarafından seçilmekte her iki kuvvet de meşruiyetini halktan almakta ve yürütme ve yasama halka karşı sorumlu olmaktadır. Kuvvetler birbirinden ayrı, ancak, her iki kuvvetin de birleştiği konu halkın denetiminde halka hizmet etmeleridir.
Anayasanın mevcut 87'nci maddesinde Meclis'in Bakanlar Kurulu'nu denetlemek, kanun hükmünde kararname çıkarması için yetki vermesi görevleri var.
Bunların çıkarılması demek, Meclis'in hiçbir bakan hakkında denetleme yapamayacağı, gensoru ile görevden alamayacağı demektir.
Bu durumda cumhurbaşkanının kurduğu hükümet hiçbir engelle karşılaşmadan, sadece cumhurbaşkanına bağlı olarak çalışacak, cumhurbaşkanından başka kimseye karşı sorumlu olmayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.206 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.025 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.219 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.163 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.700 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar