Ruh ne ki?
Yazarın adı Cevat Doğan, dindar bir tıp doktoru, zaten kitap da "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" başlıyor. Kitabın adı da "Kur'an'dan İlhamlar" (Cinius Yayınları).Bu hekim-yazar, bilimi öne alarak yorumlamalara...
Yazarın adı Cevat Doğan, dindar bir tıp doktoru, zaten kitap da "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" başlıyor. Kitabın adı da "Kur'an'dan İlhamlar" (Cinius Yayınları).
Bu hekim-yazar, bilimi öne alarak yorumlamalara girişmiş. Ruh konusunda söz gelimi:
"İnsanın ölümü, kalp ve dolaşımın, teneffüsün durması ile gerçekleşiyor. Ölen kişinin sakallarında, tırnaklarında birkaç gün süren cüz'i uzamalar olur. Bunlara bakarak, insanın dolaşım ve solunum sistemleri durmakla henüz ölmüş olmadığı iddiaları yanlıştır. Ölümü yukarıda tarifini verdiğimiz olayla başlamıştır. Sakallar vs.. gibi bazı hücrelerdeki hayatiyet, insan denilen canlı organizmanın ölüm anını değiştirmez.
Ölüm, aklın da mutlak şekilde yok olmasına yol açıyor, bu kitabın ilk bahsi olan ruh problemi bölümünde, ruhun akıldan başka bir şey olmadığı hakikatine ulaşmıştık. Yani insan ruhunu kaybedince ölmüyor, aksine ölünce ruh (yani akıl) diye bir şey kalmıyor.
Ölen kişinin mezara konması ile yeni bir hayatın başladığına dair bir inanç halkımızda mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de böyle bir şey yok! Birçok batıl inancımızdan biri de budur."
Materyalizmin ruh'a ilişkin yaklaşımı da Cevat Doğan'ın bu görüşlerine oldukça yakın. Onu da özetle aktaralım: