Türkiye'de milli iktisadın 10 yılı (1908-1918)
Bu kitap tastamam 800 sayfa, bu kitapta başka kitaplardan alıntı çok az, genellikle o dönemin dergileri, gazete yazıları ve resmi/özel belgeleri incelenerek vücuda getirilmiş bir yapıt.Kim yazmış? Prof. Dr. Zafer Toprak. Doğan...
Bu kitap tastamam 800 sayfa, bu kitapta başka kitaplardan alıntı çok az, genellikle o dönemin dergileri, gazete yazıları ve resmi/özel belgeleri incelenerek vücuda getirilmiş bir yapıt.
Kim yazmış? Prof. Dr. Zafer Toprak. Doğan Kitap'tan çıkmış.
Türkiye'de milli iktisat deyince, İttihat ve Terakki Partisi'nin iktidar yıllarına özel bir önemle eğilmek gerek, çünkü işin en başı orası. Öyle orası ki, 1918 yılında İttihatçılar yargılandılar biliyorsunuz, ancak suçlamalardan birisinin de uyguladıkları iktisat, daha doğrusu milli iktisat politikası olduğunu bilmiyorsunuzdur sanırım.
İttihat ve Terakki Partisi'nin ticari faaliyetlerine değgin bir İngiliz istihbarat raporunu Zafer Toprak bulup bu yapıta almış. Yani emperyalist yabancılar da ilgi ve dikkatle izlemişler.
İttihat ve Terakki Partisi'nin iktisat politikası öyle birdenbire oluşmamış, olaylar ve koşullar belirlemiş elbette en başta; ancak yoğun, zengin, içerikli bir düşünsel ve bilimsel bir altyapısı ve arka planı da var. Dergilerde, gazetelerde neler yazılmış neler, düzeyli ve ufuklu tartışmalar yapılmış, bugün o tartışmalara bakınca, günümüzdeki şu yüzeysellik ve cehalete isyan ediyor insan.
Bakınız bir Akyiğitoğlu Musa Bey var, bu adı çok kimse bilmez, oysa bu ülkenin adı bilinmesi gerekli en önemli iktisatçılarından biri bana göre, bunu "Atatürk Ekonomi ve Milliyetçilik" adlı kitabımda da belirttim.