Türkler için İslam dini milliyetçilik ögesi olabilir mi?…
Suriyeli yazarlardan Şeyh Mustafa as-Sibai'nin din ve milliyetçilik ilişkilerine değinen bazı görüşleri vardır ki Arap çevrelerince paylaşılır. Al-Manar adı gazetede yayımlanan bu görüşlere göre...
Suriyeli yazarlardan Şeyh Mustafa as-Sibai'nin din ve milliyetçilik ilişkilerine değinen bazı görüşleri vardır ki Arap çevrelerince paylaşılır. Al-Manar adı gazetede yayımlanan bu görüşlere göre, İslam'a sonradan katılan Türkler için İslam Dini, milliyetçilik ögesi olamaz. Sibai şöyle der: 'Nazi Almanyası için Hıristiyanlık, Alman milliyetçiliğine yabancı kalmıştır. Turan asıllı Türkler için de İslam, onların milliyetçilik gelişmeleri bakımından böylesine uyumsuz olmuştur. Fakat Arap milliyetçiliği bakımından İslam'ın yabancı görünen hiçbir yönü yoktur. Arap milliyetçiliği, Arapların İslam'a sarılmaları oranında oluşur'"
XX yüzyılın ikinci yarısında Arap milliyetçiliğinin en güçlü otoritesi sayılan Al-Bazzaz ise şöyle der: "Her ne kadar İslam dini, tüm milletlere yatkın ve evrensel bir din niteliğinde ise de, hiç kuşku edilmemelidir ki esas itibariyle Araplar için indirilmiştir; bu açıdan alındıkta Arap'ın kendi öz dinidir. Peygamber Araplardan seçilmiştir, Kur'an onun diliyle indirilmiştir; İslamiyet Arapların İslam öncesi geleneklerini sürdürmüştür. (Kaynak: Al-Bazzaz, On Arab Nationalism, London 1965, sayfa 42)"
En büyük Türk, Atatürk ne diyor peki? Medeni Bilgiler kitabından okuyalım dediklerini: