Kartal İstimbotu Anıtı
Bu köşede 4 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Milli Mücadele Kartal İstimbotunda Başladı” yazımla Türk kamuoyuna ve değerli okuyuculara halen 106 yaşındaki Kartal İstimbotu’nu...
Bu köşede 4 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Milli Mücadele Kartal İstimbotunda Başladı” yazımla Türk kamuoyuna ve değerli okuyuculara halen 106 yaşındaki Kartal İstimbotu’nu tanıtmıştım.
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
Kartal İstimbotu’nun (romorkör) tarihsel önemi, 13 Kasım 1918 günü trenle Adana’dan dönen Mustafa Kemal Atatürk’ü Haydarpaşa rıhtımından Galata’ya geçirmiş olmasıdır. Yarım saatlik bu geçiş esnasında Mustafa Kemal işgal donanmasını işaret ederek, ağlamakta olan yaveri Cevad Abbas’a “Geldikleri gibi Giderler” sözünü sarf etmiştir. Bu geçiş esnasında Kartal henüz bir Türk istimbotu değildir. Enterprise ismi ile Fransız işgal kuvvetlerinin emrinde bir teknedir. 1923 yılında Türk bayrağına kavuşmuş ve adı Kartal olmuştur.
DENİZCİLİK MİRASI
106 yaşındaki romorkör aynı zamanda denizcilik mirasımızın en yaşlı unsurlarından birisidir. Bu özelliği de, onun korunup gelecek nesillere aktarılmasını gerekli kılmaktadır.
KARTAL İSTANBOTUNU KURTARMA VE YAŞATMA PLATFORMU
Bugüne kadar Nusret, Bandırma, Hamidiye, Ertuğrul, Gazal, Alemdar ve daha nice, yakın deniz tarihimize mal olmuş gemileri koruyamamış olmanın hüznü ve dersleri ışığında Kartal’ı tarihimizde hak ettiği yerde ölümsüzleştirmek için gönüllüler ile 4 Haziran 2017 tarihinde “Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu’’nu kurduk. Bu platformun