Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğinde, İstanbul'da gerçekleşiyor. Bu Türkiye'nin, AK Parti döneminde dış politika alanındaki paradigma...

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğinde, İstanbul'da gerçekleşiyor.

Bu Türkiye'nin, AK Parti döneminde dış politika alanındaki paradigma değişikliği ile vurgulanmaya başlanan önemli bir kavram var: İnsani diplomasi. Türkiye küresel zeminde etkinliğini arttırırken, dış politikasını real politik kaygılar kadar, idealist bir düzlemde de yürütmeyi hedefledi. Küresel adalet, demokratikleşme ve barış konusunda girişimlerde bulunurken, dünyadaki mazlumların taleplerinin sözcüsü olmak hedeflendi.
Bu arka plan, BM tarihinde ilk defa düzenlenen bu tarihî zirvenin neden ilk defa İstanbul'da gerçekleştiği konusunda bir fikir veriyor.
Zirve'nin gerçekleştiği tarih, doğal afet kaynaklı ve silahlı çatışmaların sonucu insan acılarının ve sefaletinin İkinci Dünya Savaşından bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir döneme denk geliyor. 60 milyon insan çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon insan doğal afetlerden dolayı mağdur oluyor.
Türkiye tüm bu insani krizlerin en yoğun yaşandığı bir coğrafyanın merkezinde yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve kapsamında yaptığı konuşmada “Hepimiz acının rengi ırkı dili dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Bugün Türkiye, dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani ve kalkınma yardım programı yürütüyor. Türkiye olarak 3 milyonun üzerinde mülteciyi misafir ediyoruz. Varil bombalarından kaçan ister Suriyeli ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız" dedi. Bununla beraber “Dünya beşten büyüktür” sloganı ile simgelenen ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki eşitsizliği vurgulayan çağrısını tekrarladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinin anahtar cümlesi ise, “Dünya Suriye'de yetersiz kaldığında, Türkiye yardıma koştu. Şimdi diğerleri yardım etmeli” idi.
Aynı gün Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreterinin eşi Yoo Soon Teak ile “Çocuk ve Kadınlar ekseninde Türkiye'nin İnsani Yardım Perspektifi” konulu bir panel düzenledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.401 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 360 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 420 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.540 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 390 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar