Geri kabul anlaşmasının yan etkileri: Azalan Arap turist ve yatırımcı

"Türkiye'ye vize almak, ABD vizesi almaktan daha zor." Irak'ta son zamanlarda Türkiye'ye seyahat etmek isteyenler arasında bu ifade yaygın."Teşekkürler Türkiye" başlığı ile geçtiğimiz hafta düzenlenen etkinlik için Orta...

"Türkiye'ye vize almak, ABD vizesi almaktan daha zor."
Irak'ta son zamanlarda Türkiye'ye seyahat etmek isteyenler arasında bu ifade yaygın.
"Teşekkürler Türkiye" başlığı ile geçtiğimiz hafta düzenlenen etkinlik için Orta Doğu'nun birçok yerinden gelen Arap siyasetçi ve kanaat önderleri İstanbul'da toplandı geçtiğimiz hafta.
Ancak Arapların Türkiye'ye teşekkür ederken bir şikâyetleri de var.
Malum son iki yılda hem turizm sektöründe hem de gayrimenkul sektöründe ciddi bir artış yaşandı ve bu artışın arkasındaki önemli faktörlerden biri Orta Doğu ve İslam âleminden gelen ilgiydi.
Bu artışın nedeni doğru politikalardı. Türkiye'yi Arap turist ve yatırımcı için cazip hâle getiren politikalar. Yani turizm konusunda vize kolaylığı ve gayrimenkul açısından mütekabiliyet yasası.
Özellikle gayrimenkul alana oturma izni verilmesinin, çok önemli bir teşvik unsuru olarak rol oynadığı söyleniyor.
Ancak bu pozitif trend yerini başka bir duruma bırakmış durumda.
Filistinli araştırmacı yazar Moin Naim önemli bir soruna işaret ediyor. Son dönemde vize konusunda ciddi bir zorluk yaşanması ile gelen turist ve yatırımcı sayısında ciddi azalma yaşandı. Üstüne oturma izni alanlar izinleri yenilemeye geldiklerinde Türkiye dışında 120 günden fazla kaldıklarından dolayı vizeleri iptal edildi.
Vize alma sürecinde yaşanan sıkıntılar Arap turistleri Türkiye dışında alternatif aramaya itiyor.
Özellikle Rusya ile gerilen ilişkiler ve terör nedeniyle zor zamanlardan geçen Türkiye turizm sektörüne bir darbe buradan geliyor.
Naim, Arap yatırımcının da bu olumsuz havadan dolayı elleri titremeye başladığını ve yatırım yapmadan önce daha çok tereddüt gösterdiğini belirtiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.401 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 360 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 420 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.540 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 390 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar