Orada bir cami var uzakta...
1917 Bolşevik devrimi Orta Asya coğrafyasında yaşayan Müslümanlar için bir felaketi getirdi. Bitmeyen işkence ve zulümler kitlelerce Müslüman'ı başka ülkelere göç etmeye itti. İnançları nedeniyle...
1917 Bolşevik devrimi Orta Asya coğrafyasında yaşayan Müslümanlar için bir felaketi getirdi. Bitmeyen işkence ve zulümler kitlelerce Müslüman'ı başka ülkelere göç etmeye itti.
İnançları nedeniyle doğdukları topraklardan ayrılan on binlerce Müslüman'ın bir kısmı Rusya'nın batısına, diğer kısmı ise doğusuna gidecekti.
Orta Asya’dan Sibirya demiryolu ile Mançurya’ya gelerek yerleşen Kazan Türkleri, Japon hükümetinin 1.500 Yen teminat karşılığında vize vermesi ile Japonya'ya yerleşmeye başlar. Japonya'yı o kadar benimserler ki, 1923 yılında 100.000'den fazla insanın öldüğü o korkunç depremden sonra bile Tokyo'yu terk etmezler. Depremden sonra Amerikan hükümeti Tokyo'daki yabancıları ülkesine davet eder ve hatta Yokohama Limanı’na özel bir gemi gönderir ancak Kazan Türkleri bu daveti kabul etmez ve Japonya'da yaşamaya devam etmek isterler.
Japonya'da yavaş yavaş örgütlenmeye başlayan Kazan Türkleri'nin hayatı, Abdurreşid İbrahim'in buraya gelmesi ile değişir.
1852'de Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Tara'da dünyaya gelen İbrahim'in gençlik yılları, Rus esareti altındaki Kazan'da geçmiş, hayatını ise farklı coğrafyalardaki Müslümanlar arasında birlik sağlamaya adamıştı. İbrahim, Avrupa, Balkanlar, Türkistan, Moğolistan, Çin, Japonya, Kore, Singapur, Hindistan, Hicaz, Filistin ve Kuzey Afrika'yı gezmiş, buralardaki Müslüman halklarla temas kurmuştu. Hatta, 1895’te geldiği İstanbul’da Rusya’da yaşayan Müslümanları Osmanlı Devleti’ne göç etmeye davet edip, 70 bin Müslüman Türk’ün Anadolu’ya göçmesine vesile olmuştu.