Darbelerle demokratik mücadele
Merhum Demirel (3)Esasen, Osmanlı’nın son döneminde başlayan 150 yıllık çok partili meşrutî dönemde ve özellikle çeyrek asırlık tek parti devrinden sonra yeniden devam eden çok partili siyasî hayatta...
Merhum Demirel (3)
Esasen, Osmanlı’nın son döneminde başlayan 150 yıllık çok partili meşrutî dönemde ve özellikle çeyrek asırlık tek parti devrinden sonra yeniden devam eden çok partili siyasî hayatta Ahrar-Demokrat partiler hep darbelere mâruz kalır.
Bundandır ki Bediüzzaman, “Ehemmiyetli bir hakikat ve Demokratlarla üniversite Nurcularının bir hasbihalidir” başlıklı mektubunda, “Eskiden nasıl Ahrarlar iki defa başa geçtiği halde, az bir zamanda onları devirdiler” tesbitinde bulunur. (Emirdağ Lâhikası, 271)
Daha önce “farmason ve İttihatçıların mason kısmına karşı milletle ittifak eden Ahrarları iki defa başa geçtikleri halde, az bir zamanda onları devirdikleri”ne dikkat çeker. “Eski partinin müfrit ve mason veya komünist mânâsını taşıyan kısmı”nın iki müthiş darbeyi Demokratlara vurmaya çalıştığı”nı haber verir.
İttihatçılar, evvelâ Şubat 1909’da Ahrar Sadrazam Kâmil Paşa hükûmetini düşürmek için, bir zırhlıyı Meclis’in hizasına getirirler. Birçok İttihatçı subay Meclis’e doluşup gözdağı vererek altmış kadar mebûsun Meclisi terk etmeleri sağlanır. Ve bu müdahaleyle rağmen Sadrazamlığı bırakmayan Kâmil Paşa alaşağı edilir.
“MİLLET ADINA” SAPTIRMASI