Eğitim sisteminin ıslâhı
Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı’nın (OECD) ölçümlerinde, Türkiye’nin eğitimde sondan üçüncülükle sınıfta kalması, eğitim sisteminin ciddî...
Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı’nın (OECD) ölçümlerinde, Türkiye’nin eğitimde sondan üçüncülükle sınıfta kalması, eğitim sisteminin ciddî restorasyonunu zarurî kılıyor.
2006’da OECD ülkeleri arasında Fen Bilgisinde 43. sırada yer alan Türkiye’nin 52. sıraya düşmesi, Matematikte 44. sıradan 50’ye gerilemesi ve öğrencilerin kendi dilinde okuduğunu anlamada 50. sırada kalmasıyla yeni nesillerin anlama ve kavrama kapasitesinin durumu, ilkokuldan üniversiteye Türkiye’nin eğitim sorununun vahim vaziyetini açıkça bildiriyor.
Vakıa şu ki, son 14 yıllık AKP iktidarında 6 defa hükûmetin değişmesine karşı, aynı iktidarın her yeni bakanıyla her şeyin silbaştan ele alınmasıyla 13 kez değiştirilen eğitim sisteminin tam bir kargaşaya döndüğü iktidar cânibince de ikrar ediliyor.
En son Mart 2012’de Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ve hatta bakandan habersiz, iktidar partisi milletvekillerinin dahi bilgileri olmadan, hiçbir plâtformda tartışılmadan tepeden yaptırılan “teklif”le gece yarısı operasyonlarla Meclis’ten apar topar geçirilen “4+4+4 yasası” başta olmak üzere Türkiye’nin eğitim meselelerinin ele alınmasının gereğini gösteriyor.