“Musul meselesi”nin arka plânı (1)

“IŞİD’den kurtarılması” perdesinde…Lozan Konferansında dahi “misâk-ı millî” sınırlarında kabul edilip akıbeti Türkiye ile İngiltere’nin ikili müzâkerelerine havale edilen...

“IŞİD’den kurtarılması” perdesinde…
Lozan Konferansında dahi “misâk-ı millî” sınırlarında kabul edilip akıbeti Türkiye ile İngiltere’nin ikili müzâkerelerine havale edilen Musul ve Kerkük’ün statüsü, İngilizlerin sinsi siyasî oyunları ve Ankara’dakilerin teslimiyetçiliğiyle Türkiye’den koparılıp İngiltere’nin hegemonyasına terk edilmişti.

Birinci Dünya Savaşının akabinde 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesinin ardından 1 Kasım’da Musul’a giren İngiliz işgal kuvvetleri, İstanbul’dan gelen emir üzerine Osmanlı birliklerinin Musul’dan çekilmesiyle 15 Kasım 1918’de işgali başlattı.

Lozan’da İngilizlere bırakıldığı için Meclis’te büyük tartışmalara yol açan başarısız dış politikalarla göz göre göre kaybedilen Musul 90 yıl sonra yeniden kaybediliyor.

Musul dün masada kaybedilmişti. Ve ne yazık ki bugün de ufuksuz ve öngörüsüz dış politikalarla “Musul meselesi”nde Türkiye masada bile değil.

ÇIKMAZ POLİTİKALAR

Bilindiği gibi, 650 asker ile 20-25 tanktan oluşan Türk zırhlı birliğinin konuşlandığı, Peşmegelerle muhtelif milis grupların eğitildiği Musul’a 12 kilometre yakındaki “Başika Kampı krizi” üzerindeki söz düellosu Ankara ile Bağdat arasında gerginliği arttırdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 283 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 198 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 188 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 217 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar